Shelley Duvall in The Shining
NOS NieuwsAangepast

Actrice Shelley Duvall (75) overleden, bekend uit The Shining

De Amerikaanse actrice Shelley Duvall is op 75-jarige leeftijd overleden. Ze was te zien in vele tientallen speelfilms, waarin ze vaak wat afstandelijke, excentrieke vrouwen speelde. Duvall overleed thuis, in Texas, in haar slaap aan de gevolgen van diabetes, zo heeft haar man laten weten.

"Mijn geliefde, lieve, prachtige levenspartner en vriendin heeft ons verlaten", zegt echtgenoot Dan Gilroy, met wie ze sinds 1989 samen was. "Ze heeft de afgelopen tijd te veel geleden, nu is ze vrij. Vlieg maar weg, mooie Shelley."

Duvall is onder meer bekend van haar rol in de psychologische horrorfilm The Shining, Stanley Kubricks klassieker uit 1980. Daarin speelt ze Wendy Torrance, die samen met haar man Jack, gespeeld door Jack Nicholson, op een afgelegen en geheel verlaten hotel past. Nicholson verliest in de film langzaam zijn verstand en richt zich tegen zijn vrouw en zoontje.

Een memorabele scène uit de film is wanneer Jack achter Wendy aan gaat met een bijl. Ze sluit zichzelf op in de badkamer en Jack probeert vervolgens binnen te dringen.

"Here's Johnny":

Later zei Duvall dat de opnames traumatisch waren voor haar. In een interview met People Magazine in 1981 zei ze dat regisseur Kubrick haar wekenlang 12 uur per dag liet huilen. "Ik zou nooit meer zoveel voor een rol overhebben", zei ze destijds. "Als je pijn wilt lijden en dat kunst wil noemen, ga je gang, maar niet met mij."

In 2021 blikte ze nog eens terug op die tijd in The Hollywood Reporter. Om in haar rol te komen, luisterde ze naar droevige liedjes of dacht ze aan een nare gebeurtenis in haar leven. "Maar na een tijdje komt je lichaam in verweer. Het zegt: 'stop met dat jezelf aan te doen. Ik wil niet iedere dag huilen.'"

Het brak haar naar eigen zeggen op om 's ochtends vroeg wakker te worden wetende dat je de hele dag moet huilen omdat dat gepland was voor de opnames. "Ik weet niet hoe ik dat ooit heb kunnen doen." Zo moest ze volgens haar een traumatische scène 175 keer overdoen voordat de opname goed werd bevonden.

Duvall werd ontdekt door regisseur Robert Altman en speelde in een aantal van zijn films, waaronder Nashville. Ze speelde in 1977 ook een bijrol in de film Annie Hall, geregisseerd door Woody Allen.

Een andere bekende rol van Duvall was in Popeye uit 1980. Ze speelde het iconische figuur Olijfje naast hoofdrolspeler Robin Williams.

Depressief

Sinds de jaren 90 verkeerde ze jarenlang buiten de schijnwerpers. In 2016 verscheen ze in een uitzending van televisiepsychiater Dr. Phil. Daarin vertelde ze dat ze lange tijd kampte met depressieve klachten.

Haar eerste rol in ruim twintig jaar was in 2022. Toen verscheen ze kort in de horrorfilm The Forest Hills van regisseur Scott Goldberg.

Duvall werd op 7 juli 1949 geboren in Fort Worth in Texas. Ze was de oudste van vier kinderen. Ze volgde aanvankelijk een wetenschappelijke opleiding en was geïnteresseerd in voeding. Op 20-jarige leeftijd werd ze benaderd voor een rol in een film.

Dat wees ze eerst af. Maar omdat ze keer op keer werd benaderd om een screentest te doen, ging ze alsnog overstag. "Misschien ben ik wel een actrice", zei ze toen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl