Minister Wiersma in de Tweede Kamer
NOS NieuwsAangepast

Na gesteggel gaat Kamer vandaag toch met minister Wiersma in debat over mest

De nieuwe landbouwminister Femke Wiersma wil wel voor de zomervakantie met de Tweede Kamer in debat over de dreigende mestcrisis. Dat schrijft ze rond middernacht in een brief aan de Tweede Kamer. Het debat kan vandaag al plaatsvinden.

Ook BBB-leider Van der Plas steunt het debat, laat ze aan de NOS weten. "Als de minister zelf aangeeft bereid te zijn vandaag het mestdebat te willen voeren, is dat prima wat mij betreft."

Het debat moet nog officieel aangevraagd worden, maar het heeft er alle schijn van dat het debatverzoek een meerderheid krijgt.

Ontdek in onze speciale productie meer over minister Wiersma en andere ministers:

Van der Plas zei eerder dat ze het debat nog niet wilde houden, omdat Wiersma nog maar net is aangetreden. Volgens Van der Plas is ze daarom nog onvoldoende bijgepraat door haar ambtenaren. "Ik bescherm mijn mensen."

De BBB-leider kwam daarmee zwaar onder vuur te liggen. "Die Kamerleden zijn allemaal specialisten op mestgebied. Die gaan de minister morgen heus niet bij de knieën afzagen. Die willen vooral samen met haar iets regelen voor de boeren", zei Bontenbal (CDA) bijvoorbeeld.

Duizenden veehouders komen in de problemen na het mestuitrijdseizoen in september. Ze mogen dit jaar minder mest uitrijden, door aangescherpte regels vanwege de waterkwaliteit. Dus ze blijven met volle mestkelders zitten. In het debat wilde de oppositie duidelijker krijgen wat voor opties de boeren hebben en welke koers het kabinet gaat varen. Zodat de boeren beslissingen kunnen nemen over wat ze doen en niet in onzekerheid blijven.

Minister Adema was eerder onder meer van plan om strengere regels in te voeren voor melkveehouders met grote stallen maar weinig land en om boeren uit te kopen om ruimte te creëren voor anderen.

Van der Plas zei eerder dat ze het debat wel aanstaande maandag wil houden, maar dat het weer de oppositie is die dat tegenhoudt. Volgens Bontenbal was dat een trucje; als er maandag vergaderd wordt, moeten minstens 76 Kamerleden terugkomen van vakantie. Alleen dan kan er gestemd worden over eventuele moties.

Einde aan uitzondering

De Europese Commissie bepaalde vorig jaar dat er een einde komt aan de Nederlandse uitzonderingspositie in het Europese mestbeleid. Nederlandse boeren mochten jarenlang extra mest uitrijden omdat ons gezonde gras relatief veel voedingsstoffen opneemt. Maar omdat de kwaliteit van het oppervlaktewater onvoldoende vooruit is gegaan, trekt Brussel die uitzonderingspositie stapsgewijs in.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl