TU Delft meet 1800 kinderen om producten veiliger te maken
De TU in Delft gaat 1800 kinderen van top tot teen opmeten, onder meer in een grote 3D-scan. De verzamelde gegevens worden gebruikt om fietshelmen, zwemvesten en andere producten veiliger te maken.
De 11-jarige Nathan uit Den Haag nam al plaats in de 3D-scanner. Met een speciale badmuts op zijn hoofd en stickers op zijn lijf wordt hij van top tot teen gemeten. "We merkten dat we maar weinig gegevens hadden van kinderen", zegt projectleider Toon Huysmans tegen Omroep West.
Europees onderzoeksgeld
Het onderzoek wordt betaald door de Europese Commissie en de opdracht komt van het Europees Norminstituut. In Spanje worden nog eens 1500 kinderen gescand. "De kinderen in Spanje zijn meestal iets kleiner en hier zijn ze meestal iets groter. En dan hopen we dus te kijken wat het gemiddelde is voor een kind, maar vooral ook waar de uitschieters zitten", zegt Huysmans.
Hij legt uit wat dat in de praktijk kan betekenen: "Denk eens aan een fietshelm. Als die niet goed past heb je bij een val echt kans op zwaar hersenletsel. En met de gegevens uit dit onderzoek kan zo'n helm beter gemaakt worden."
Kinderen vast in bankjes
Als voorbeeld noemt hij ook de bankjes van ov-haltes van HTM in 2017. Kinderen kwamen daarin vast te zitten en moesten door de brandweer worden bevrijd. Een enkeling moest met een stuk zitting aan zijn hand worden geopereerd in het ziekenhuis.
"Natuurlijk is het een kwestie van vallen en opstaan bij het ontdekken van de wereld, maar je wilt toch proberen de gevaren met enorme impact zoveel mogelijk te voorkomen."