Militairen geëerd in Den Haag op Veteranendag, 'u weet wat er op het spel staat'
In Den Haag zijn vandaag veteranen geëerd die zich hebben ingezet tijdens de Tweede Wereldoorlog en latere missies. Koning Willem-Alexander sprak de veteranen toe, en demissionair premier Rutte en demissionair defensieminister Ollongren reikten medailles uit. Tijdens het defilé daarna marcheerden de (oud-)militairen door de stad.
Bij de twintigste editie van Veteranendag waren bijna 4000 militairen aanwezig en tienduizenden bezoekers. De koning benadrukte in zijn speech dat de veteranen door hun ervaringen weten "wat er op het spel staat". "U kent de continue angst van de bevolking bij gewapende conflicten. U weet wat dreiging en destructie met mensen doen. U heeft de wanhoop gezien als het rechtssysteem faalt en macht ontaardt in terreur."
Koning Willem-Alexander refereerde hierbij ook aan een ontmoeting met een sergeant in het Afghaanse Chora die daar op zijn derde uitzending was. Die sergeant vertelde aan de koning dat zijn doel was dat Afghanistan weer veilig en vreedzaam zou worden, zodat hij zijn familie een keer kon meenemen om te laten zien hoe mooi het land is.
"Natuurlijk ging het hem niet om eigen vakantieplezier", sprak de koning. "Het ging hem om de waarden en verworvenheden die nodig zijn voor een gelukkig leven zonder angst. Om vrijheid, recht, vrede, veiligheid, ontwikkelingskansen."
De veteranen marcheerden tijdens het defilé door de straten van Den Haag:
Ollongren zei op haar laatste Veteranendag als defensieminister dat militairen hard nodig zijn. "Tachtig jaar na D-Day staat de vrijheid in Europa opnieuw onder druk." Ze riep veteranen op om hun verhalen te blijven vertellen. Het is volgens haar belangrijk dat "iedere Nederlander weet wat oorlog is. Om weerbaarder te worden. Om, nu de dreiging groeit, ten volle te beseffen dat ook onze vrijheid en veiligheid niet vanzelfsprekend zijn."
Rond het ontstaan van Veteranendag in 2005 was het ministerie van Defensie nog minder enthousiast, zegt militair historicus Christ Klep. "Er heeft een duidelijke omslag plaatsgevonden." Inmiddels staan de defensieministers volgens Klep positief tegenover de Veteranendag, en zien zij in "dat dit goede pr is richting de buitenwereld".
Steun voor militairen
Het aantal bezoekers nam flink toe in de afgelopen twintig jaar. Onder de tienduizenden belangstellenden waren vandaag veel vrienden en familieleden van veteranen aanwezig, want voor het thuisfront zijn de missies vaak ingrijpend, stelt Angelien Eijsink van het Nationaal Comité Veteranendag.
En natuurlijk is de dag vooral belangrijk voor de veteranen zelf, zegt zij. De meeste militairen komen volgens Eijsink terug van missies met een positieve ervaring. Maar een deel heeft wel steun nodig, erkent ze. "Het ministerie van Defensie doet dat heel goed. En zo'n dag helpt daarbij."