NOS NieuwsAangepast

EU-leiders eens over topfuncties, Von der Leyen opnieuw EC-voorzitter

Ursula von der Leyen blijft aan als voorzitter van de Europese Commissie. Althans, als het aan de 27 regeringsleiders van de Europese lidstaten ligt. Tijdens de EU-top in Brussel hebben zij de Europese topfuncties verdeeld.

De Portugese sociaaldemocratische oud-premier António Costa wordt voorzitter van de Europese Raad en volgt de Belg Charles Michel op. Premier Kaja Kallas van Estland wordt de EU-buitenlandchef, de hoogste diplomaat van de EU. Zij is de opvolger van de Spanjaard Josep Borrell. De voorzitter van het Europees Parlement, de Maltese Roberta Metsola, mag van de regeringsleiders net als Von der Leyen op voor haar tweede termijn.

Politieke voorkeur speelde de belangrijkste rol bij de verdeling, maar vooraf was bekend dat ook geografische spreiding en de man-vrouwverhouding belangrijk zouden zijn.

Twee christendemocraten

De kans dat de Duitse Von der Leyen haar functie zou behouden, was de laatste tijd gegroeid, omdat de christendemocraten deze maand bij de Europese Parlementsverkiezingen de grootste fractie bleven. Die fractie levert ook parlementsvoorzitter Metsola.

Voor drie van de betrokken politici kan de champagne nog niet ontkurkt worden. De regeringsleiders hebben hun kandidaten nu officieel voorgedragen, maar het Europees Parlement moet nog instemmen. Verwacht wordt dat de stemming in juli plaatsvindt. Mocht er dan toch geen zicht zijn op een meerderheid, dan kan de stemming worden uitgesteld tot september.

Alleen António Costa hoeft daar niet op te wachten. De voorzitter van de Europese Raad, die bestaat uit de regeringsleiders van de EU-lidstaten, wordt direct gekozen door de regeringsleiders.

Hoeveel macht heeft de EU in de wereld? Bekijk het in deze video:

De echte macht van Europa

In een reactie op haar voordracht zegt Kallas dat ze vereerd is. Ze noemt de "oorlog in Europa, de groeiende instabiliteit in de regio en wereldwijd" de grootste uitdagingen voor het Europese buitenlandbeleid. Von der Leyen zegt "dankbaar" te zijn voor haar herbenoeming.

Afscheidsknuffel Macron voor Rutte

De EU-top in Brussel was de laatste waar Mark Rutte bij aanwezig was in zijn rol als premier. En dat ging niet onopgemerkt voorbij. De Franse president Emmanuel Macron onderbrak Rutte toen hij na afloop van de vergadering van de Europese Raad journalisten te woord stond.

"Excuseer me dat ik jullie onderbreek. Maar ik wil even zeggen dat we verdrietig zijn dat we een kameraad verliezen", zei Macron, die Rutte daarna een knuffel en een kus gaf. "Je bent altijd meer dan welkom in La Rotonde", verwees de Franse president naar zijn favoriete bistro in Parijs. De twee gaan elkaar sowieso nog vaak tegenkomen in de nabije toekomst; Rutte begint in oktober aan zijn nieuwe baan als secretaris-generaal van de NAVO.

Daar bleef het niet bij. Ook afzwaaiend voorzitter van de Europese Raad Charles Michel stond stil bij Ruttes afscheid. Op X schrijft Michel dat hij Rutte gaat missen en plaatst een video met een terugblik op veertien jaar Rutte in Brussel:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl