NOS NieuwsAangepast

Huizenmaatregel valt redelijk goed

De meeste politieke partijen staan positief tegenover de verlaging van de overdrachtsbelasting, waarmee het kabinet de stagnerende woningmarkt weer op gang wil helpen.

De overdrachtsbelasting wordt verlaagd van 6 naar 2 procent. Het kabinet heeft daar vandaag een besluit over genomen.

Om de verlaging te compenseren wil het kabinet de banken een extra heffing op de balans op te leggen en het spaarloon eerder afschaffen dan gepland.

'Unfair'

"Het is een tijdelijke en halve maatregel, maar het is beter dan niets", zegt PvdA-Kamerlid Ronald Plasterk. Hij is blij dat er nu een bankenheffing komt. Ook de SP ziet die bankenheffing graag komen.

GroenLinks gaat er echter vanuit dat de banken die heffing aan de klant doorberekenen, waardoor ook huurders meebetalen aan de belastingverlaging voor huizenkopers. "Dat is unfair", vindt de partij.

De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) denkt dat de bankenbelasting de ruimte voor kredietverstrekking beperkt en zo de economie zal schaden. "Elke euro die je aan bankbelasting moet besteden, kun je niet uitgeven aan kredieten voor bedrijven of hypotheken voor mensen. Dus het is een maatregel die zichzelf in de staart bijt", zegt Boele Staal van de NVB.

'Wit wijntje'

De Vereniging Eigen Huis en de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) gaan ervan uit dat verlaging van de overdrachtsbelasting de huizenmarkt weer kan vlottrekken.

Voorzitter Ger Hukker van de NVM nam "een wit wijntje" toen hij "het goede nieuws" gisteren hoorde: "Als je nu een starter op de woningmarkt bent, dan helpt dit zeker in je besluitvorming."

'Schandalig'

Ronald Paping van de Woonbond, de belangenvereniging van huurders, vindt het daarentegen "een schandalige maatregel". "Het kabinet heeft de visie dat huurders 1 miljard meer moeten gaan betalen, en de kopers wordt dan opeens een cadeau gegeven van 1 miljard euro."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl