Mobiele flitser
In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS Nieuws

Wel geflitst, geen boete: 75.000 snelheidsovertreders vrijuit

Bij 556 snelheidscontroles vorig jaar in het oosten van Brabant is op grote schaal geflitst, maar zijn nooit boetes opgelegd door het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB).

Naar schatting gaat het om ruim 75.000 boetes, meldt Omroep Brabant. Justitie loopt daardoor een bedrag van meer dan 5 miljoen euro mis. De automobilisten kunnen niet alsnog worden beboet, omdat dit volgens de wet binnen vier maanden moet gebeuren.

Een paar weken geleden vroeg de regionale omroep aan het CJIB hoeveel mobiele radarcontroles er vorig jaar zijn geweest. Toen die inventarisatie later werd voorgelegd aan de Politie Oost-Brabant bleek dat er een verschil zat tussen het aantal controles dat de politie deed en de hoeveelheid boetes die het CJIB had opgelegd. Politie en het CJIB erkennen nu dat er na 556 controles geen boetes zijn uitgeschreven.

5,3 miljoen

Politie en het CJIB onderzoeken nog wat er is gebeurd en hoeveel boetegeld de schatkist precies is misgelopen.

In 2022 zag de politie Oost-Brabant gemiddeld 140 overtredingen per controle. Vermenigvuldigd met de 556 'vermiste' controles, zou het gaan om ruim 77.000 overtredingen. De gemiddelde boete voor een snelheidsovertreding lag volgens het CJIB vorig jaar op 68,78 euro. Zo komt Omroep Brabant tot een geschat misgelopen bedrag van 5,3 miljoen euro.

Nooit in systeem

De politie Oost-Brabant laat weten de gegevens van de controles te hebben aangeleverd bij het CJIB. Maar het CJIB zegt de gegevens nooit in de systemen te hebben aangetroffen.

Inmiddels zijn de problemen opgelost en worden de boetes in Oost-Brabant weer verstuurd.

Advertentie via Ster.nl