Joost Luiten
NOS Sport

Golfers Luiten, Van Driel en Weber mogen van NOC*NSF niet naar Spelen, Van Dam wel

De Nederlandse golfers Joost Luiten, Darius van Driel en Dewi Weber mogen niet naar de Olympische Spelen in Parijs, hoewel ze zich via de internationale ranking wel hadden gekwalificeerd. Sportkoepel NOC*NSF stelt echter aanvullende eisen.

Golfster Anne van Dam gaat wel naar Parijs. Zij werd in november 2023 tweede in het Andalucia Costa del Sol Open de España, een prestatie die door het NOC*NSF hoog wordt aangeschreven door het sterke deelnemersveld op dat toernooi.

Het NOC*NSF meent dat Luiten, Van Driel en Weber geen redelijke kans hebben om in Parijs bij de beste acht te eindigen. Dat noemt de Nederlandse Golf Federatie (NGF) in een reactie "teleurstellend."

"De betrokken spelers zijn door de NGF geïnformeerd over het besluit en ook bij hen heerst teleurstelling", schrijft de NGF.

'Belachelijke eis'

Joost Luiten, de beste golfer van Nederland en deelnemer aan de Olympische Spelen in Rio 2016, zag de beslissing al langer aankomen. In juli 2023 was hij al zeer kritisch op het NOC*NSF, dat hij verweet "vrij weinig verstand van golf" te hebben.

Luiten miste de Olympische Spelen van Tokio in 2021 ook al omdat hij destijds wel aan de IOC-eisen voldeed, maar niet aan de aanvullende eisen van het NOC*NSF.

De eis voor deelname aan de Spelen in Parijs (een klassering in de top 100 van de wereldranglijst) noemde Luiten vorig jaar al "belachelijk." Daarin kreeg hij bijval van Van Dam, die dus wel naar Parijs mag. Niet lang na Luiten stelde zij dat ze de Nederlandse kwalificatie-eisen voor de Spelen "nergens op vond slaan."

Een argument van de golfers is dat verrassingen in de sport vaak voorkomen.

"Majors worden soms ook gewonnen door spelers die een stuk lager staan", zei Luiten. "En op de Spelen is het niveau lager, omdat er maar een x-aantal golfers per land mee mag doen. In Tokio won Rory Sabbatini een medaille zonder top-100-notering, dat zegt genoeg."

Joost Luiten was vorig jaar al kritisch op de kwalificatie-eisen van NOC*NSF.

Luiten kritisch op kwalificatie-eis NOC*NSF: 'Vrij weinig verstand van golf'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl