NOS NieuwsAangepast

Israëlische leger bindt gewonde arrestant vast aan motorkap

Op beelden die door de Palestijnse hulporganisatie Rode Halve Maan (PRCS) zijn verspreid, is te zien dat het Israëlische leger een gewonde man vastgebonden op de motorkap van een legerjeep vervoert. Dit speelde zich gisteren af op de door Israël bezette Westelijke Jordaanoever.

Een ooggetuige filmde de langsrijdende legerjeep:

Gewonde Palestijn op motorkap vervoerd

Volgens het leger was de man gisteren bij de stad Jenin betrokken bij een vuurgevecht tussen het leger en Palestijnse militanten. Daarna werd hij opgepakt. Hij zou daarna aan medische hulpverleners zijn overgedragen. De manier waarop hij werd vervoerd is in strijd met de regels en de waarden van het leger, aldus het leger. Het zegt dat het onderzoek doet naar het incident.

Hulporganisatie PRCS heeft een andere lezing. Op beelden is te zien dat de jeep met de man op de motorkap drie PRCS-ambulances passeert zonder te stoppen. "De bezetters verhinderden dat mensen van de PRCS eerste hulp gaven aan een gewonde man in Jenin", luidt de tekst bij bericht op X. "Ze plaatsten de gewonde voorop een militaire jeep en zetten hem vast voordat ze onze mensen toestemming gaven om hem naar een ziekenhuis te brengen."

VN-rapporteur voor de bezette Palestijnse gebieden Francesca Albanese zegt dat de Israëlische militairen de gewonde man als menselijk schild hebben gebruikt. Dat is iets waar Israël Hamas voortdurend van beschuldigt in de oorlog in Gaza.

Geweld op de Westoever

De oorlog in Gaza leidt ook tot gewelddadigheden op de Westelijke Jordaanoever. Het Israëlische leger valt geregeld Palestijnse steden en dorpen binnen, om verdachten op te pakken die lid zouden zijn van een terroristische organisatie.

Ook zijn er gewelddadige confrontaties tussen Palestijnen en Israëlische kolonisten die daar illegaal zijn gaan wonen. In veruit de meeste gevallen gaat het om aanvallen van kolonisten op Palestijnen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl