Onderzoek bij de woning waar het kind werd aangetroffen
In samenwerking met
Omroep Brabant
NOS Nieuws

Negen jaar cel geëist voor doodschudden baby in Breda

Het Openbaar Ministerie heeft vanmiddag negen jaar cel geëist tegen de 21-jarige Finn H. uit Breda. Hij wordt ervan verdacht zijn zeven weken oude baby te hebben omgebracht. De man ontkent. "Ik heb geen idee wat er is gebeurd", zei hij tijdens de rechtszaak.

De baby, een jongetje, overleed eind maart vorig jaar in een Rotterdams ziekenhuis. De omstandigheden rondom het overlijden waren verdacht en de politie begon een onderzoek. In het kader daarvan werd de vader opgepakt.

Het is onduidelijk wat er precies is gebeurd. "Ik heb hem geprobeerd wakker te schudden", stelde de verdachte vandaag zelf. Toen de moeder schrok van hoe koud en bleek de baby was, belde verdachte de huisartsenpost. Twee dagen later overleed het jongetje in het ziekenhuis.

Hersenletsel

Het kind bleek onder meer vier gebroken ribben en hersenletsel te hebben. Dat laatste moet volgens een arts zijn ontstaan in de nacht van 29 maart. H. legde zijn zoontje toen in bed en haalde hem er als eerste weer uit.

De kans dat de verwondingen zijn toegebracht is volgens deskundigen veel groter dan dat het om een ongeluk gaat. Het OM verdenkt de vader van doodslag. Hij zou het kindje met kracht heen en weer hebben geschud en zijn hoofd ergens tegenaan hebben geslagen.

Vertel ons de waarheid

Voor de moeder is het onverteerbaar dat ze niet precies weet hoe het kind gestorven is. "Finn, vertel ons alsjeblieft de waarheid over alles wat er gebeurd is", zei ze in de rechtbank. "Voor mij, voor mijn familie, voor de kinderen. Wij hebben daar recht op."

Ook het OM vroeg de verdachte om duidelijkheid te geven. De officier van justitie hoopt dat de man zijn laatste woord gebruikt en daarin vertelt wat er is gebeurd.

Advertentie via Ster.nl