Amerikaan Gordon Black wordt voorgeleid
NOS Nieuws

Amerikaanse militair krijgt bijna vier jaar cel in Rusland

Een Amerikaanse militair is in Rusland veroordeeld tot drie jaar en negen maanden cel in een strafkolonie. Russische staatsmedia zeggen dat hij schuldig is bevonden aan bedreiging van een vrouw met de dood, en diefstal. De man zou in beroep gaan tegen zijn veroordeling.

Het is onduidelijk wat er volgens de Amerikaan zelf is gebeurd. Militair Gordon Black werd vorige maand gearresteerd in Vladivostok, Oost-Rusland. Volgens Amerikaanse media was hij daar op bezoek bij een Russische vrouw, die hij op uitzending in Zuid-Korea had leren kennen. De man zou op eigen initiatief naar Rusland zijn gegaan. Hij had eigenlijk naar huis in Texas moeten gaan.

10.000 roebel

Er wordt gesteld dat Black de vrouw bij de nek heeft gegrepen. Ook zou hij 10.000 roebel, omgerekend zo'n 108 euro, van haar hebben gestolen. Hij moet dit bedrag als schadevergoeding betalen aan de vrouw.

Black ontkent dat hij haar zou hebben bedreigd, zo schreven Russische media eerder, maar zou de diefstal hebben toegegeven. Enkele uren voor zijn veroordeling had een aanklager vier jaar en acht maanden gevangenis geëist.

Rusland houdt meerdere burgers van de VS vast, van wie Washington zegt dat ze onschuldig zijn. De bekendste daarvan is journalist Evan Gershkovich, die vastzit op verdenking van spionage.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl