Vlak voor zijn vertrek naar Noord-Korea bracht Poetin een bezoek aan een wapenfabriek in Jakoetsk, een stad in het verre oosten van Rusland
NOS NieuwsAangepast

Poetin aangekomen in Noord-Korea, wil nauwere samenwerking

De Russische president Poetin is aangekomen in Noord-Korea. Hij was daar eenmaal eerder, in 2000. Het bezoek zal naar verwachting in het teken staan van nauwere militaire samenwerking, mede in verband met de Russische oorlog tegen Oekraïne.

Vlak voor zijn bezoek benadrukte Poetin dat hij nauwer gaat samenwerken met Noord-Korea op het gebied van economie en veiligheid. Ook prees hij de weerstand van zijn Noord-Koreaanse 'kameraad' Kim Jong-un tegen de volgens hem Amerikaanse economische druk, chantage en dreigementen.

"Rusland heeft de Democratische Volksrepubliek Korea en het heldhaftige Koreaanse volk altijd gesteund in het verzet tegen de verraderlijke, gevaarlijke en agressieve vijand en zal dat altijd blijven doen", schreef Poetin in een artikel in de Noord-Koreaanse staatskrant Rodong Sinmun.

Volgens Poetin zullen beide landen gezamenlijk de "illegale en eenzijdige sancties" trotseren die de VS en westerse landen hebben opgelegd, en daarvoor betalings- en handelssystemen zullen ontwikkelen "die niet onder controle staan van het Westen".

'Strategisch partnerschap'

Een medewerker van de Russische regering liet voorafgaand aan het bezoek doorschemeren dat het strategische partnerschap tussen beide landen wordt herbevestigd. Bij de Russische delegatie zit ook de minister van Defensie. Het lijkt er al weken op dat Poetin graag meer Noord-Koreaanse wapens en munitie ontvangt voor de oorlog tegen Oekraïne.

Er zijn sterke vermoedens dat Kim al eerder wapens en munitie leverde aan Rusland. Volgens de Verenigde Staten en Oekraïne zijn die ook ingezet op het slagveld. Het Witte Huis zegt dat het zich zorgen maakt over de warmere relatie tussen Rusland en Noord-Korea.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl