Pro-Palestina-betogers op de UvA-campus
NOS NieuwsAangepast

Pro-Palestina-betogers verlaten zelf UvA-campus

De Pro-Palestina-demonstranten die maandagavond actievoerden op het Science Park van de Universiteit van Amsterdam (UvA) zijn vertrokken van de campus. Vele tientallen betogers hadden maandagavond barricades opgeworpen en doorgangen geblokkeerd op de campus in Amsterdam-Oost.

De betogers waren van plan om te overnachten op de campus. Burgemeester Halsema ging met hen in gesprek, en vroeg volgens AT5 om de barricades weg te halen. Als de actievoerders dat niet zouden doen, zou de ME ingezet worden.

De demonstranten lieten weten de barricades niet te willen weghalen. Het leek er dan ook op dat de ME het terrein zou ontruimen, maar uiteindelijk gebeurde dat dus niet omdat de betogers zelf vertrokken. Op beelden van AT5 is te zien dat de barricades vervolgens worden opgeruimd met een shovel.

De actievoerders zeiden eerder de hele nacht te zullen blijven:

Pro-Palestijnse activisten zetten tenten op bij UvA: 'Wij blijven hier slapen'

Bij het protest werden vernielingen aangericht. De banden van een politievoertuig zijn lekgestoken, zegt een woordvoerder. Ook zijn veiligheidscamera's bespoten met verf.

De UvA liet weten aangifte te doen. "Ondanks pogingen tot de-escalatie in de vorm van gesprek is opnieuw een onveilige sfeer ontstaan op de campus, door gemaskerde demonstranten", staat in een verklaring. Op foto's was te zien dat actievoerders geïmproviseerde schilden hadden gemaakt. Ook hadden demonstranten stenen tegels uit de straat gehaald.

Volgens de universiteit begon het protest vandaag met vreedzame acties. De actievoerders willen dat de UvA alle banden met Israëlische universiteiten verbreekt. Rond 12.00 uur stonden er zo'n twintig tot dertig tenten. Ergens in de loop van de middag sloeg de stemming om. Het is nog onduidelijk wat de aanleiding was.

Demonstranten bij tentjes op de UvA-campus

De afgelopen maanden zijn er geregeld acties op Nederlandse campussen geweest door pro-Palestijnse activisten, waarbij soms ook vernielingen werden aangericht. Vorige maand werd op het UvA-terrein een protestkamp ontruimd. Daarbij werden 140 demonstranten aangehouden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl