Een kassamedewerker van een Albert Heijn-filiaal
NOS Nieuws

Albert Heijn stopt met naambordjes om agressie tegen personeel

Uitgescholden worden, geïntimideerd of geslagen. Supermarktmedewerkers krijgen steeds meer te maken met agressie. Albert Heijn gaat daarom maatregelen nemen, zoals het vervangen van naambordjes. Zo'n 70 procent van de Albert Heijn-medewerkers voelt zich volgens een intern onderzoek niet prettig bij het dragen van een naambordje, schrijft het AD vanochtend.

Sonja Boelhouwer, directeur van Albert Heijn, spreekt van meer dan duizend meldingen van incidenten per jaar, maar ze vermoedt dat het daadwerkelijke aantal incidenten nog veel hoger ligt. "Lang niet alle incidenten worden gemeld", zegt Boelhouwer vanmorgen in het NOS Radio 1 Journaal.

"Verbale intimidatie komt het meest voor. Bijvoorbeeld wanneer een collega een klant aanspreekt die met een hond of een step de winkel binnenkomt. De medewerker krijgt vervolgens allerlei verwensingen naar het hoofd. Maar we zien ook een toename waarbij fysiek geweld wordt gebruikt."

Sociale media

De supermarktketen neemt een reeks maatregelen om medewerkers te beschermen tegen agressie en overlast. Zo worden de naambordjes vervangen voor een variant met de tekst 'Wij zijn Team Albert Heijn'.

"Als je met intimiderende woorden wordt aangesproken, dan komen die extra dicht bij wanneer je naam daar ook bij wordt genoemd", zegt Boelhouwer. Ook wordt het op die manier moeilijker om medewerkers op sociale media te vinden.

Andere maatregelen zijn het geven van extra trainingen om met agressie om te gaan. Verder wordt het melden van incidenten en het praten erover aangemoedigd. Tot slot worden ook de huisregels aangescherpt. Naast regels als 'roken niet toegestaan' en 'geen honden binnen' worden de regels 'behandel onze collega's met respect' en 'hier mag niet worden gefilmd' toegevoegd.

Meer korte lontjes

De toename van incidenten schrijft Boelhouwer toe aan een algehele verharding van de maatschappij. "Mensen hebben een steeds korter lontje en wensen niet op hun gedrag te worden aangesproken." Volgens Boelhouwer neemt de agressie sinds de coronapandemie toe en heeft die ontwikkeling sindsdien doorgezet.

Ook supermarktmedewerkers van Jumbo en Dirk van den Broek krijgen geregeld te maken met onveilige situaties. Zo houdt Jumbo onder andere extra cameratoezicht in de winkels. En meldde Dirk van der Broek eerder dat een deel van het personeel bodycams gaat dragen, in de hoop dat dit leidt tot minder onveilige situaties.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl