'Aantal medewerkers gevangenenvervoer pleegde zelf misdrijven'
Binnen de justitiële dienst die gevangenen vervoert heerst een angstcultuur en komt corruptie voor. Sommige medewerkers blijken zich schuldig te hebben gemaakt aan strafbare feiten. Dat schrijft De Telegraaf, die medewerkers van de Dienst Vervoer en Ondersteuning (DV&O) sprak en cijfers bij de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI) opvroeg.
Uit die cijfers blijkt dat er tussen begin 2022 en mei 2024 35 integriteitsonderzoeken plaatsvonden. Dat leidde tot disciplinaire maatregelen en tien keer tot ontslag.
Eén medewerker blijkt te hebben meegedaan aan een gewapende woningoverval. Ook zou een medewerker geholpen hebben bij de diefstal van wapens, kogelpatronen en busjes pepperspray uit een gebouw van de justitiële dienst in Zutphen.
Volgens De Telegraaf bestaat bij justitie de angst dat medewerkers gedetineerden helpen te ontsnappen. Dat zou al een keer gebeurd zijn.
Vorig jaar stuurden bezorgde medewerkers een anonieme brief naar leidinggevenden. Daarin zeggen ze slachtoffer te zijn van machtsmisbruik, intimidatie en een leugenachtige cultuur.
'Gevaar voor de veiligheid'
Daarnaast is volgens een medewerker het personeelstekort een groot probleem. Daardoor hebben medewerkers te maken met zware werkdruk en zou de lat bij sollicitaties laag liggen.
Een bestuurslid van justitievakbond Juvox dat anoniem wil blijven zegt in de krant dat de werkdruk, het hoge verloop van personeel en de interne onvrede een gevaar vormen voor de veiligheid. "We werken met de gevaarlijkste doelgroep binnen het veiligheidsdomein. Een gebrek aan vertrouwen en ervaring is funest", zegt het bestuurslid.
In een reactie zegt de DV&O in het dagblad zich niet te herkennen in het geschetste beeld dat de lat lager wordt gelegd voor sollicitanten. Over de werkdruk zegt de dienst dat er in 2022 extern onderzoek is gedaan naar de cultuur en werkdruk. Sindsdien is de dienst bezig verbeteringen op de werkvloer door te voeren.