De inspreker vlak voor het gooien van de map
In samenwerking met
Omroep West
NOS Nieuws

Gemeente Den Haag neemt maatregelen na incident in de raadszaal

De gemeente Den Haag gaat de veiligheidsmaatregelen in de raadszaal aanscherpen na een incident, schrijft Omroep West. Bij een commissiedebat liepen de gemoederen woensdag zo hoog op dat iemand op de publieke tribune gewond raakte.

Volgens de regionale omroep is er voortaan beveiliging aanwezig bij commissiedebatten en zijn spandoeken en soortgelijke attributen op de publieke tribune niet langer toegestaan.

De commissievergadering die uit de hand liep, draaide om de sloop van woningen aan het Weigeliaplein. De wooncorporatie wil bijna 400 sociale huurwoningen slopen en vervangen door nieuwbouw. Voor- en tegenstanders mochten hun zegje doen.

Gewond aan oog

De voorzitter van bewonersorganisatie 'De 5 struiken', die voorstander is van de sloop, raakte geëmotioneerd tijdens zijn pleidooi. Toen daarop gelach klonk, gooide hij zijn map met papieren de publieke tribune in. Een tegenstander van de sloopplannen kreeg de map volgens Omroep West in zijn gezicht, waardoor hij een snee bij zijn oog opliep.

Dit zijn beelden van het incident:

Aangifte en maatregelen na dit incident in raadszaal Den Haag

Het slachtoffer heeft aangifte gedaan, zegt hij tegen de omroep. "Wij zitten in de raadszaal, omdat wij tegen de sloopplannen zijn en zij zijn voor. Dat mag. Iedereen heeft recht op zijn mening. Maar wat hij heeft gedaan, begrijp ik niet" , aldus bewoner Pete Niesten. Hij heeft naar eigen zeggen geen blijvend oogletsel. "Maar ik zie nog steeds wazig en volgens de dokter heb ik een lichte hersenschudding."

Tim de Boer van de Haagse Stadspartij zag het incident vanaf zijn raadszetel: "Het was erg heftig", zegt hij.

Klap in dezelfde zaal

In maart deed de Haagse wethouder Robert Barker (Partij voor de Dieren) aangifte na een incident in dezelfde raadszaal. De wethouder kreeg toen naar eigen zeggen een klap van een ondernemer. De ondernemer ontkent enig geweld en zegt dat het om "een vriendschappelijke schouderklop" ging.

Advertentie via Ster.nl