Het koningspaar staat de pers te woord na afloop van hun werkbezoek aan de VS
NOS Nieuws

Koning: ik wist niet van veroordeling Frenna

Koning Willem-Alexander was, voordat hij Frenna deze week bezocht in de VS, er niet van op de hoogte dat de Nederlandse rapper in 2017 in Suriname is veroordeeld voor seks met een minderjarig meisje. Dat zei hij in het afsluitende persgesprek aan het einde van de vierdaagse reis van het koningspaar naar de staten Georgia en New York.

Willem-Alexander en Máxima bezocht afgelopen maandag een gerenommeerde muziekstudio in Atlanta. Daar spraken ze over de hiphopcultuur met Frenna en gingen ze met hem op de foto.

De koning en koningin namen ook zelf plaats achter de knoppen:

Koninklijk paar aan de knoppen van de draaitafel in hiphopstudio Atlanta

Frenna werd in 2016 samen met de artiesten KM en Priceless in Suriname gearresteerd. Ze hadden een jaar eerder seks gehad met een minderjarig meisje en daarvan een video gedeeld. Frenna was toen 24 jaar. Hij en Priceless zaten tweeënhalve maand vast. Ze werden veroordeeld, maar hoefden vanwege hun lange voorarrest de gevangenis niet meer in.

In het persgesprek zei de koning dat hij niets van de veroordeling wist. "Maar dat gezegd hebbende: iedereen in Nederland die veroordeeld is en zijn straf heeft uitgezeten verdient een tweede kans. Zo werkt ons rechtssysteem", aldus Willem-Alexander.

"Dit gedrag dat hij vertoond heeft, dat is niet acceptabel. Dat moeten we ook niet accepteren", zei de koning over de zaak. "Maar hij heeft berouw getoond, hij heeft zijn straf uitgezeten en hij verdient een tweede kans." Koningin Máxima beaamde dat. "Hij heeft zijn straf uitgezeten, hij heeft ervan geleerd", zei ze.

Loyale ambtenaren

Het staatshoofd werd in het persgesprek ook gevraagd naar de beëdiging van het nieuwe kabinet. Daar kijkt hij naar uit, zei de koning.

Hij zei zich ervan bewust van te zijn dat de nieuwe regering veranderingen met zich meebrengt. "Nederland heeft veertien jaar lang dezelfde minister-president gehad. Ik heb elf jaar met dezelfde minister-president samengewerkt. Natuurlijk gaat het veranderen: een ander persoon, andere mensen. Maar er blijft ook veel continuïteit. En continuïteit, dat zijn wij ook", aldus de koning.

Ook reageerde hij op ambtenaren die het werk onder een nieuw kabinet misschien niet zien zitten:

Koning over ambtenaren: 'Staat je vrij om een andere baan te zoeken'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl