De televisieserie De Joodse Raad wint de Zilveren Nipkowschijf 2024
NOS Nieuws

Zilveren Nipkowschijf voor De Joodse Raad, Reissmicrofoon voor Concertzender

Tv-serie De Joodse Raad van de Evangelische Omroep (EO) heeft de Zilveren Nipkowschijf gewonnen. De prijs is de oudste en meest gezaghebbende televisieprijs van Nederland. De Zilveren Nipkowschijf wordt sinds 1961 uitgereikt door een jury van Nederlandse media.

Bij de nominatie noemde de jury de serie "een monumentale historische serie die een hoofdstuk uit de geschiedenis inkleurt waarover lange tijd te zwart-wit is gedacht." Ook roemde de jury het "subtiele en genuanceerde script" van schrijver Roos Ouwehand.

In 1941 werd op last van de Duitse bezetter de Joodse Raad in het leven geroepen. De raad moest de communicatie tussen de Duitsers en de Joodse bevolking organiseren. In de praktijk moest de raad meewerken aan allerlei anti-Joodse maatregelen, zoals het opstellen van adreslijsten van mensen die gedeporteerd werden naar concentratiekampen.

De serie brengt de dilemma's waarmee de raad geconfronteerd werd in beeld.

De EO laat op X weten trots te zijn voor het eerst de Nipkowschijf te hebben gewonnen.

De dramaserie Bodem van BNNVARA en de documentaireserie De Afhaalchinees van Omroep Zwart waren de andere genomineerden dit jaar. B&B Vol Liefde, een datingprogramma van RTL, kreeg een eervolle vermelding.

Radioprijs

De Zilveren Reissmicrofoon voor het beste radioprogramma is gewonnen door de Concertzender. De radiozender bestaat dit jaar veertig jaar, en het bestaan van de zender heeft al meerdere keren aan een zijden draadje gehangen, volgens de jury, die de diversiteit aan genres en aandacht voor nieuwe uitgaven, jong talent en live muziek prijst. "Graag gaan we met de Concertzender opnieuw veertig muzikale jaren tegemoet."

Voor de prijs waren ook de uitzending De Zelfmoordshow van presentator Tim op het Broek van radiozender KINK en de podcastserie Mina & Mevrouw (VPRO, NPO Radio 1) genomineerd.

Vorige maand werd al bekendgemaakt dat de Ere Reissmicrofoon naar de Top 2000 ging.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl