Vanaf volgend jaar moeten mensen die zware psychologische hulp nodig hebben een eigen bijdrage betalen van 275 euro per jaar.

Een Kamermeerderheid van VVD, CDA en PVV steunen het plan van minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) om het mes te zetten in geestelijke gezondheidszorg.

Oneerlijk

De oppositie is woedend over de forse bezuinigingen. De partijen vinden het oneerlijk dat er in de geestelijke gezondheidszorg wel een eigen bijdrage wordt gevraagd en in andere vormen van zorg niet. Donderdag protesteerden zo'n tienduizend demonstranten op het Malieveld in Den Haag tegen de plannen.

"Het kabinet jaagt 170.000 kwetsbare mensen uit de hulpverlening," vindt D66-Kamerlid Dijkstra. "Het gaat niet alleen ten koste van de kwaliteit van de samenleving, maar ook kost het de samenleving veel geld."

Oplopende kosten

De coalitiepartijen benadrukken dat er echt iets moet gebeuren aan de steeds verder oplopende kosten in de zorg.

"Als je Nederland vergelijkt met andere landen, zijn de eigen bijdrage en het eigen risico heel laag. Het is in andere landen soms twee keer zo hoog," aldus het VVD-Kamerlid Mulder. Hij vindt dat mensen een bedrag van 25 euro zouden moeten kunnen dragen.

Eerder deze week kwam Schippers de oppositie voor een deel tegemoet door de eigen bijdrage te verlagen.

STER reclame