NOS Nieuws

Toezichthouder deelt voor het eerst boete uit aan financiële influencer

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) heeft voor het eerst een boete opgelegd aan een financiële influencer. Het gaat om een financieel en fiscaal adviseur die ruim 620.000 euro aan de toezichthouder moet betalen.

De man maakte onder meer op Instagram en via masterclasses reclame voor de illegale vermogensbeheerder Grinta Invest. Hij moedigde ze aan rekeningen te openen en daar grote bedragen op te storten.

10 procent provisie

De financieel adviseur ontving volgens AFM voor zijn werkzaamheden naar schatting 760.000 euro, waaronder 10 procent van het vermogen dat beleggers inlegden. Dit soort provisies zijn wettelijk niet toegestaan.

Voor beleggers leek het interessant om via de adviseur te investeren, omdat ze dan korting kregen op de kosten die Grinta rekende, of extra geld om mee te handelen.

Veel jongeren laten zich beïnvloeden door financiële influencers. De AFM waarschuwt al langer dat dat zij eigenlijk helemaal geen beleggingsadviezen mogen geven. Grinta had ook nog eens geen vergunning om in Nederland vermogens te beheren.

Rode vlaggen

Vanaf oktober 2021 was de contactpersoon achter Grinta plotseling onbereikbaar en konden beleggers niet meer bij hun accounts. Er zijn naar schatting honderd tot tweehonderd Nederlandse gedupeerden die hun geld kwijt zijn.

"Het was eigenlijk te mooi om waar te zijn", zegt een belegger in een verklaring. "Maar omdat een financieel en vermogensadviseur als (naam adviseur) dit aanbeveelt, durfde ik het aan."

De belegger haalde uiteindelijk net op tijd zijn geld van het account van Grinta weg. "Als ik als complete leek al rode vlaggen zie, waarom hij dan niet als expert?"

Niet doelbewust verduisterd

De financieel adviseur was voor de NOS niet bereikbaar voor commentaar. Tegenover de AFM ontkent hij in ieder geval dat hij nauw samenwerkte met Grinta.

Ook vindt hij zichzelf geen finfluencer, omdat hij niet veel volgers had en zijn Instagramprofiel op privé had staan. Verder zegt hij Grinta alleen te hebben gepromoot bij familie en goede vrienden. Dat deed hij als vriend en niet als adviseur.

AFM gaat ervanuit dat de man niet doelbewust meewerkte aan de verduistering van het geld door Grinta. Wel had hij volgens de toezichthouder moeten weten dat het ging om een illegale en zeer risicovolle vermogensbeheerder en had hij klanten hierover moeten adviseren.

Boete niet naar gedupeerden

Het boetebedrag gaat niet naar de gedupeerde beleggers. Dat bedrag wordt volgend jaar verrekend met de toezichtskosten die de financiële sector aan de toezichthouder betaalt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl