De drie noedelsoorten waar het om gaat
NOS Nieuws

Denemarken roept 'te hete' noedels terug vanwege vergiftigingsgevaar

Denemarken heeft populaire noedels van het Koreaanse merk Samyang teruggeroepen omdat ze te pittig zijn. De noedels zouden een te hoge capsaïcinewaarde hebben. Capsaïcine is de werkzame stof die de pepers hun scherpte geeft en wordt aangeduid in Scoville Units (SHU). De waarden zouden zo hoog zijn dat mensen zelfs acuut vergiftigd kunnen worden, vooral kinderen.

Het gaat onder meer om de Buldak 3x Spicy & Hot Chicken dat ook in Nederland te koop is. Vooral onder kinderen is de noedelsnack populair, door sociale media. Onder meer op TikTok dagen jongeren elkaar uit om de Buldak-noedels te eten.

Het Deense voedselagentschap heeft gisteren een waarschuwing afgegeven en consumenten geadviseerd om de noedels niet te eten. De Deense Voedselautoriteit adviseert consumenten om de producten terug te brengen naar de winkel waar ze gekocht zijn of om ze weg te gooien.

Giflijn bellen

De 3X Spicy Buldak Chicken heeft een SHU-waarde van 13000. Ter vergelijking: tabascosaus heeft een SHU-waarde van 7000 tot 8000.

Het is niet bekend of kinderen daadwerkelijk vergiftigd zijn door het eten van de Buldak 3x Spicy & Hot Chicken. Ouders wordt gevraagd om de giflijn te bellen als een kind na het eten van de noedels acute symptomen vertoont, zoals buikpijn en overgeven.

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) zegt dat er in Nederland geen meldingen zijn binnengekomen over de noedels. "We hebben contact gelegd met de Deense autoriteit op dit gebied en gevraagd naar hun bevindingen", zegt een woordvoerder.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl