Alex Jones
NOS Nieuws

Complotdenker verkoopt bezittingen om families te betalen in Sandy Hook-zaak

De Amerikaanse complotdenker Alex Jones, die 1,5 miljard dollar aan schadevergoedingen moet betalen aan nabestaanden van de schietpartij op basisschool Sandy Hook, heeft ingestemd met de verkoop van zijn bezittingen. Met de opbrengst moet in elk geval een deel van de schadeclaim worden voldaan.

In 2022 werd Jones veroordeeld tot de betaling nadat hij jarenlang had beweerd dat de school shooting in Newtown, Connecticut, in scène was gezet door de regering. Bij de aanslag werden 26 mensen doodgeschoten onder wie 20 jonge kinderen. Het was de dodelijkste schietpartij op een basisschool in de VS ooit. In zijn radioshow en via zijn nieuwssite InfoWars, verspreidde hij leugens over de slachtoffers, die volgens hem acteurs waren.

De families van de slachtoffers brachten tijdens de rechtszaak naar voren dat Jones geld heeft verdiend met het verspreiden van nepnieuws. Later erkende hij dat de schietpartij echt plaats heeft gevonden, maar weigerde alsnog om de families excuses aan te bieden.

Faillissement

Nadat Jones was veroordeeld tot het betalen van de schadevergoedingen vroegen Jones en zijn mediabedrijf, Free Speech Systems, faillissement aan. Dit werd gezien als een poging om de claim omlaag te krijgen. Hij doet nu een verzoek aan de rechtbank om de bezittingen van hem en zijn bedrijf te kunnen verkopen, en zo een groot deel van de schadevergoeding direct te kunnen betalen. Families van slachtoffers hebben de stap verwelkomd.

De schutter van Sandy Hook doodde op 14 december 2012 eerst zijn moeder, waarna hij het bloedbad aanrichtte op de school. Uiteindelijk schoot hij zichzelf dood. Alle kinderen die omkwamen waren 6 of 7 jaar oud. Naar aanleiding van Sandy Hook voerden sommige staten strengere wapenwetten in.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl