Migranten aan de Mexicaanse kant van de grens, gisteren
NOS NieuwsAangepast

Biden komt met migratiebeperkingen, bijna geen asiel mogelijk aan zuidgrens

De Amerikaanse president Biden komt met strenge maatregelen om de instroom van immigranten aan de zuidgrens van de Verenigde Staten te beperken. Als er meer dan 2500 mensen per dag worden opgepakt omdat ze vanuit Mexico illegaal de Verenigde Staten proberen binnen te komen, kunnen migranten geen asielaanvraag meer indienen.

De meeste migranten zullen in dat geval meteen weer moeten vertrekken. Doen ze dat niet, dan kunnen ze vervolgd worden of mogen ze tot vijf jaar lang geen nieuwe migratiepoging meer doen.

Er geldt een uitzondering voor minderjarigen die alleen zijn, mensen die grote gezondheids- of veiligheidsrisico's lopen en slachtoffers van mensenhandel. Ook migranten die 'angst tonen' om naar hun thuisland terug te keren, kunnen nog wel de asielprocedure in. Die procedure begint dan wel met een strengere screening dan nu het geval is.

Het aantal van 2500 opgepakte migranten wordt op het moment vrijwel dagelijks overschreden. Daarom gaat de maatregel meteen al in. Zodra de aantallen twee weken lang onder de 1500 per dag liggen, vervallen de extra regels weer.

Biden lichtte zijn besluit in een toespraak toe:

President Biden komt met strenge maatregelen om instroom te beperken

Immigratie is een heet hangijzer in de verkiezingsstrijd tussen de Democraten en de Republikeinen. Biden scoort in de peilingen vooral op dit onderwerp niet goed. Een langverwacht plan om de migratieproblematiek aan te pakken werd onlangs in de Senaat geblokkeerd door Republikeinen, na druk van Donald Trump.

Bij de aankondiging van de nieuwe maatregel zei Biden dat hij liever samen tot afspraken was gekomen, en gaf hij de Republikeinen de schuld dat dat niet gelukt is. Bovendien hoopt hij met deze actie kiezers te winnen die op dit thema meer naar Trump neigen, die migratie veel strenger wil aanpakken als hij weer president zou worden. Tegelijkertijd benadrukte Biden dat hij migranten niet wil demoniseren en nooit kinderen van hun families zou scheiden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl