Lex Harding wint Gouden Harp
NOS Nieuws

Gouden Harp voor radio-icoon Lex Harding

Radio-icoon Lex Harding krijgt dit jaar de Gouden Harp uitgereikt. Dat is bekendgemaakt in het radioprogramma Spraakmakers op NPO Radio 1.

De oeuvreprijs is een waardering voor mensen die zich op bijzondere wijze hebben ingezet voor de Nederlandse muziekindustrie.

Bescheiden

De 79-jarige Harding zag de prijs niet aankomen. "Ik was zeer verbaasd. Ik kan aardig plaatjes aankondigen en bepalen wat een hit wordt, maar wat heb ik nou voor de muziek gedaan? Ik heb voornamelijk geparasiteerd op muziek die anderen maakten."

Directeur Frank Helmink van BUMA Cultuur, dat de prijs uitreikt, vindt dat iets te bescheiden. Hij benadrukt dat Harding zijn hele carrière lang ruimte heeft gegeven aan Nederlandse muziek.

Lex Harding (rechts) met Rob Out, Ad Bouman en Tineke de Nooij bij de eerste uitzending van VOO (Veronica Omroep Organisatie)

Lex Harding werd vooral bekend als dj bij de voormalige zeezender Radio Veronica. Daar presenteerde hij sinds eind jaren 60 verschillende programma's. In de jaren daarna was hij onder meer op Hilversum 3 te horen als presentator van de Top 40. Later was hij betrokken bij de oprichting van tv-zender TMF en de radiozenders Sky Radio en Radio 538.

BUMA Awards

BUMA-directeur Helmink zei in Spraakmakers dat Lex Harding al jaren wordt genoemd als mogelijke winnaar van de award. Toch werd door de jury steeds iemand anders gekozen, tot nu. "Deze keer was het snel beklonken."

De Gouden Harp wordt sinds 1962 uitgereikt en is onderdeel van de BUMA Awards, waarbij componisten en tekstschrijvers in diverse categorieën worden gelauwerd. De prijzen worden vanavond in Amsterdam uitgereikt.

Eerdere winnaars van de Gouden Harp zijn onder anderen Paul Elstak, Krezip, Armin van Buuren en Edwin Evers.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl