NOS NieuwsAangepast

Gewonden bij mesaanval op anti-islamactivist in Mannheim

Op een markt in het Duitse Mannheim heeft een man een aanslag gepleegd op een extreemrechtse anti-islamactivist. Michael Stürzenberger raakte gewond toen de dader op hem instak.

Op videobeelden is te zien hoe de dader met een mes op andere mannen afstormt en op hen insteekt. De twee anderen vechten terug, waarbij te zien is dat een van hen een grote vleeswond in zijn been heeft. Omstanders probeerden de aanvaller weg te jagen.

De politie was snel ter plaatse. Op de beelden is te zien hoe de dader ook insteekt op een politieagent. Een andere agent trekt zijn vuurwapen en schiet de aanvaller neer.

Ter plekke werden zes mensen aan hun verwondingen geholpen, inclusief de dader. Hoe het met de gewonden gaat is onbekend, al zeggen politiebronnen tegen persbureau DPA dat de agent zwaar gewond raakte. Ook is niet duidelijk in welke toestand de aanvaller verkeert.

Bekijk hieronder beelden van de aanval. Let op, het zijn schokkende beelden:

Aanvaller met mes steekt in op groep mensen in Duitse Mannheim

De aanval vond plaats tijdens een bijeenkomst van de anti-islambeweging Burgerbeweging Pax Europa. De beweging bevestigt op de site dat de 59-jarige Stürzenberger met ernstige verwondingen aan zijn gezicht en been naar het ziekenhuis is gebracht.

Volgens de Duitse krant Bild is Stürzenberger een oud-politicus van de CSU en werkte hij als journalist voor de Duitse omroepen RTL en Sat1. Volgens Bild radicaliseerde hij nadat een vriend van hem was omgekomen bij een terroristische aanslag in Mumbai in 2008. Hij verliet toen de CSU, de zusterpartij van de CDU, en sloot zich aan bij de radicalere partij Die Freiheit.

Sindsdien zamelde hij handtekeningen in met als doel de komst van een moskee te voorkomen en demonstreerde hij samen met de rechtsextremistische partij NPD. Bij anti-islambijeenkomsten, waaronder die van anti-islambeweging Pegida, was hij een bekend gezicht.

Stürzenberger werd twee keer veroordeeld: een keer voor het beledigen van een politieagent en een keer voor het kleineren van religie.

Michael Stürzenberger bij een eerdere bijeenkomst

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl