Horeca in Utrecht, archieffoto
NOS Nieuws

Meer jongvolwassenen in de bijstand

Opnieuw stijgt het aantal jongvolwassenen met een bijstandsuitkering. In april van dit jaar zaten 39.000 jongeren tussen 18 en 27 in de bijstand, 3000 meer dan een jaar geleden, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het is het vijfde kwartaal op een rij dat het aantal jongeren met een bijstandsuitkering oploopt. Dat komt overeen met het beeld van de toegenomen jongerenwerkloosheid, die is opgelopen tot 8,7 procent.

Ook het totaal aantal mensen in de bijstand is opgelopen. Die stijging wordt vrijwel volledig verklaard door het hogere aantal jongeren in de bijstand.

Frictiewerkloosheid

Eenmaal in de bijstand blijven jongeren daar langer in zitten, ondanks het grote aantal vacatures. Dat komt vooral doordat er behoefte is aan vakmensen, zegt CBS-hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen: "Die vacatures zijn niet meteen op het lijf geschreven van jongeren. Die zoeken vaak een bijbaan, bijvoorbeeld in de horeca, waar de vacatures juist wat zijn afgenomen."

De economie verandert door klimaatambities en door digitalisering. "Dat leidt tot frictiewerkloosheid: er komt een ander soort vacature bij, waar niet meteen personeel voor is," zegt Van Mulligen.

Hij verwacht geen massale jongerenwerkloosheid: "Het kost vaak even tijd om een nieuwe baan te vinden te vinden, maar op lange termijn zal het geen probleem zijn. Er zijn nog steeds heel veel vacatures en door vergrijzing zal de krapte op de arbeidsmarkt nog wel even aanhouden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl