Peter Sagan in actie bij de WK mountainbiken in 2023
NOS Wielrennen

Sagan krijgt gehoopt afscheid op mountainbike niet: geen olympisch ticket

Peter Sagan hoopte op de Olympische Spelen in Parijs als mountainbiker een punt achter zijn wielercarrière te zetten, maar het benodigde startbewijs is aan zijn neus voorbijgegaan. De 34-jarige Slowaak aasde op een Universality Place, een soort wildcard, maar heeft die niet gekregen.

De wereldkampioen op de weg van 2015, 2016 en 2017, die zijn afscheid als wegrenner eerder al had aangekondigd, had voor dit jaar zijn zinnen gezet op de olympische wedstrijd in het mountainbiken. Op die discipline was het voor hem allemaal begonnen op de fiets, met zijn wereldtitel bij de junioren in 2008.

Hartproblemen

Sagan zag zijn voorbereiding op het mountainbikeseizoen echter in duigen vallen door hartproblemen. Hij onderging eerder dit jaar twee - succesvol verlopen - operaties nadat bij hem een abnormaal hoge hartslag was geconstateerd. Hij kroop wel weer op de mountainbike, maar reed te weinig wedstrijden om genoeg punten bijeen te sprokkelen voor een olympische ticket.

Een laatste strohalm vormde de zogenaamde Universality Place, die kan worden toegewezen aan een sporter uit een kleiner land om zo de wedstrijd 'diverser' te maken. Maar die is niet bij Sagan terechtgekomen en dus zal hij niet in actie komen op de Olympische Spelen.

Helemaal uit beeld is Sagan nog niet. Onlangs maakte hij in de Ronde van Hongarije zijn debuut voor de Slowaakse ploeg Pierre Baguette, waar zijn broer Juraj de sportieve leiding heeft.

Advertentie via Ster.nl