Het voormalig drijvende restaurant in Den Helder
In samenwerking met
NH
NOS Nieuws

'Iconisch' drijvend Chinees restaurant verdwijnt uit Den Helder

Een voormalig drijvend Chinees restaurant dat ruim tien jaar ongebruikt aan de kade lag in Den Helder is verkocht. De Belgische koper gaat er woningen in bouwen, schrijft de regionale omroep NH.

"Ik heb al heel wat schepen geveild, maar dit is het eerste Chinese restaurantschip", zegt Richard Dieteren van het veilinghuis dat de verkoop op zich nam. "Officieel is het eigenlijk geen schip maar een ponton, trouwens."

Volgens Dieteren was het een "spannende veiling". "Het schip ligt al sinds 2013 stil en als je binnenkomt, zie je dat er echt nog wat moet gebeuren."

50.000 euro

Er was desondanks behoorlijk veel interesse voor het restaurantschip. "Vanuit acht verschillende landen zijn er maar liefst 104 biedingen gedaan", vertelt Dieteren. "Uiteindelijk werd het hoogste bod 49.999 euro. Daar komen dan nog wel nog btw en veilingkosten bij. Het totaalbedrag zal een kleine 72.000 euro zijn."

In 2020 werd het drijvende restaurant nog te koop aangeboden via Marktplaats voor een vanafprijs van drie ton. De eigenaren kregen het echter met geen mogelijkheid verkocht, mede omdat er geen ligplaats bij zat.

Het restaurant was al zeker tien jaar niet meer in gebruik

Schrijver en journalist Mark van Wonderen fotografeerde jarenlang vele Chinees-Indische restaurants in Nederland. Hij maakt een fotoboek over het verdwijnen van de restaurants die ooit in bijna elk dorp te vinden waren.

Hij vindt het drijvende exemplaar extra bijzonder. "Heel veel restaurants zijn snel een beetje opgetuigd met wat spullen uit de groothandel. Maar dit was vroeger echt een mooi, chic restaurant. Vooral met die pagodes die eraan gelast zijn", zegt hij.

Groen en rood

Het 'ponton' in Den Helder is niet het enige Chinese restaurantschip in ons land, zegt Van Wonderen. "Er is er nog een in Amsterdam en bij de Euromast in Rotterdam ligt er ook nog een. En vroeger had Lobith ook een Chinees restaurantschip, maar die is al verdwenen. Deze in Den Helder is mooi en traditioneel. De kleuren groen en rood komen heel veel voor bij Chinese restaurants. Een icoon verlaat de stad."

Het schip verdwijnt eind juni definitief uit Den Helder. Waar het schip daarna zal aanmeren, is nog niet bekend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl