De Cypriotische president Christodoulides
NOS Nieuws

Cyprus geeft stoffelijke resten 15 Griekse militairen na halve eeuw terug

Cyprus geeft de stoffelijke resten van vijftien Griekse militairen terug aan hun nabestaanden. De militairen streden in 1974 op Cyprus tegen Turkse troepen die het eiland aanvielen. Hun lichamen werden onlangs geïdentificeerd.

In de Cypriotische hoofdstad Nicosia werd een speciale uitvaartdienst gehouden voor de overleden soldaten. Daar was ook president Christodoulides van Cyprus aanwezig. Volgens hem is het minste wat de staat kan doen, de overledenen eren en respect tonen.

Turkse invasie

Turkije viel in juli 1974 Cyprus binnen nadat een week eerder nationalisten en aanhangers van de Griekse militaire junta een staatsgreep hadden gepleegd op het eiland. De invasie eindigde met etnische verdeeldheid op Cyprus en een verdeling van het land door de VN. In 1983 riepen de Turkse Cyprioten hun deel uit tot onafhankelijke staat.

Tot op de dag van vandaag is Cyprus verdeeld. Het Turkse deel, Noord-Cyprus, wordt echter alleen internationaal erkend door Turkije. Dat land heeft nog altijd meer dan 35.000 militairen gestationeerd op het eiland. De internationale gemeenschap en het internationaal recht zien het als een illegale bezetting. Het Griekse deel van Cyprus trad in 2004 toe tot de EU.

Herbegraven

Van de vijftien militairen zullen er acht worden herbegraven in Griekenland. Nabestaanden van zes militairen kozen ervoor om de stoffelijke resten te laten begraven in een massagraf in Nicosia, nabij een oorlogsmonument. Van één militair zijn geen familieleden meer gevonden.

In totaal zijn er nog altijd 769 Grieks-Cypriotische en 200 Turks-Cypriotische soldaten als vermist opgegeven. De oorlog in 1974 duurde een maand en kostte aan zo'n 6000 mensen het leven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl