Zanger Chris Martin van Coldplay tijdens een concert
NOS Nieuws

Hackers zeggen gegevens van 560 miljoen klanten Ticketmaster in handen te hebben

Een groep hackers zegt dat het de persoonlijke gegevens van 560 miljoen klanten van Ticketmaster in handen heeft. De groep zegt onder meer namen, adressen, mailadressen, telefoonnummers, creditcardgegevens en ticketaankopen van klanten te hebben gestolen.

De hackersgroep, genaamd ShinyHunters, heeft bewijs van de hack op het darkweb geplaatst. Naar verluidt zijn de gegevens te koop voor 500.000 dollar (463.000 euro) als "eenmalige aanbieding". Ook eist de groep losgeld om de gegevens niet vrij te geven.

Ticketmaster heeft veel klanten in Australië. De Australische regering zegt op de hoogte te zijn van het incident en de zaak met Ticketmaster te onderzoeken. De Amerikaanse FBI heeft daarbij volgens een woordvoerder van de Amerikaanse ambassade hulp aangeboden.

Ticketmaster heeft nog niet gereageerd op de hack. Het is niet bekend of er ook data van Nederlandse klanten gestolen zijn.

'Claim is erg betrouwbaar'

Beveiligingsonderzoeker Matthijs Koot denkt dat de claim van ShinyHunters erg betrouwbaar is. "Deze groep is heel bekend en heeft in het verleden altijd waargemaakt wat ze beweerd hebben. Ze hebben ook al meerdere grote incidenten op hun naam staan en hebben nu ook al voorbeeldgegevens gepubliceerd. Dus het heeft er alles van weg dat dit echt is."

Volgens Koot lijkt het erop dat er geen wachtwoorden gelekt zijn, maar hij benadrukt dat kwaadwillende alsnog het nodige kunnen doen als ze de gegevens in handen krijgen. "Het is in ieder geval interessant voor mensen die willen phishen, dan hebben we het bijvoorbeeld over bankfraude. Maar daarnaast is het ook interessant voor inlichtingendiensten en dan denk ik onder andere aan minder bevriende landen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl