Jeroen Rietbergen in 2016
NOS NieuwsAangepast

Zaak tegen Voice-bandleider Jeroen Rietbergen geseponeerd

Muzikant en bandleider Jeroen Rietbergen wordt niet verder vervolgd in de zedenzaak rondom het tv-programma The Voice of Holland, meldt het Openbaar Ministerie. Het OM ziet onvoldoende bewijs voor vervolging en heeft besloten de zaak te seponeren.

Rietbergen werd verdacht van strafbare feiten zoals dwang, aanranding of verkrachting. Begin 2022 werd hij beschuldigd van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Nadat hij dat had toegegeven, vertrok hij als bandleider bij The Voice.

In maart 2023 besloot het OM om Rietbergen te vervolgen na aanvullend onderzoek. Daarin legde hij voor het eerst een verklaring af. Na dat onderzoek en alle verklaringen en aangiften bekeken te hebben is het OM tot de conclusie gekomen dat er geen wettig en overtuigend bewijs voor een strafbaar feit, en dus geen grond voor vervolging.

Geen dwang

Er was wel bewijs voor seksuele handelingen waarvoor Rietbergen werd aangeklaagd, maar daarbij is geen sprake geweest van dwang. "Er is niet gebleken dat de verdachte een feitelijk overwicht of een machtspositie heeft gebruikt". Ook andere vormen van dwang, zoals fysieke bedreiging, is volgens het OM geen sprake.

Het OM zegt zich te realiseren dat het besluit om niet te vervolgen een teleurstelling is voor de vrouw die aangifte deed, maar benadrukt dat gedrag dat maatschappelijk mogelijk als grensoverschrijdend wordt ervaren niet per definitie strafbaar is.

Slachtofferadvocaat Sébas Diekstra die de aangeefster bijstond zegt enorm teleurgesteld te zijn: "Ze hebben haar onnodig beschadigd." Hij overweegt om justitie te dwingen tot vervolging van Rietbergen met een artikel 12-procedure. "Eerst willen we het volledige dossier goed bestuderen en ook exact weten welke krachten en overwegingen er hebben gespeeld om toch niet te vervolgen."

Jeroen Rietbergen is volgens zijn advocaat erg opgelucht over het besluit van het OM. "Je weet dat je onschuldig bent, de zaak duurt lang en je zit jarenlang in spanning." De advocaat noemt het een terechte zet van het OM.

Er zijn volgens de advocaat niet direct plannen om juridische stappen tegen de aanklager te ondernemen. "De schade voor Rietbergen en zijn omgeving is enorm. Maar we moeten er nog rustig over nadenken, we verwachten niet direct dat er iets wordt ondernomen tegen Wijnhoven (de vrouw die hem beschuldigde, red.)."

BOOS

Begin 2022 bracht het programma BOOS van BNNVARA de misstanden bij The Voice naar buiten. In totaal kwamen tientallen meldingen van seksueel misbruik of ongewenst gedrag binnen bij meldpunten. De politie kreeg vijf aangiftes tegen coaches Ali B en Marco Borsato en bandleider Jeroen Rietbergen en een regisseur. De beschuldigingen en klachten varieerden van ongepaste opmerkingen tot aanranding en verkrachting.

De onthullingen zetten de schijnwerpers op grensoverschrijdend gedrag, en riepen vragen op over de rol en verantwoordelijkheden van leidinggevenden in de tv-wereld en daarbuiten.

De zaken tegen de regisseur en Marco Borsato werden eerder al geseponeerd, allebei wegens gebrek aan bewijs. Tegen Borsato loopt nog wel een zedenzaak die losstaat van de misstanden bij The Voice of Holland.

Dat geldt ook voor Ali B. Hij wordt verdacht van twee verkrachtingen en een aanranding in 2014 en 2018. Die zaak wordt volgende maand behandeld in de rechtbank in Haarlem.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl