Studenten staan met hun handen omhoog als de ME binnenkomt
In samenwerking met
Omroep Gelderland
NOS NieuwsAangepast

Mobiele eenheid beëindigt demonstratie in gebouw Radboud Universiteit Nijmegen

De politie in Nijmegen heeft een demonstratie van studenten in het Erasmusgebouw van de Radboud Universiteit beëindigd. Studenten hielden sinds maandagmiddag een gedeelte van de tweede etage van het gebouw bezet.

Het zou gaan om ongeveer dertig tot vijftig studenten, die van plan waren op de universiteit te overnachten. Ze eisen dat de universiteit de banden verbreekt met Israëlische instanties.

De studenten hadden eerder op de avond een ultimatum gekregen van het universiteitsbestuur, die de groep had uitgenodigd voor een gesprek over de ontstane situatie. Voorwaarde was dat de studenten het gebouw zouden verlaten. Volgens Omroep Gelderland wilden de studenten alleen praten over hun eisen, niet over de bezetting.

Ontruiming

Tot op het laatste moment was er overleg tussen de studenten en het universiteitsbestuur. Om 23.00 uur kregen ze het formele verzoek het pand te verlaten.

Toen dat niet gebeurde, greep de politie in:

ME beëindigt demonstratie Universiteit Nijmegen

Omroep Gelderland meldt dat de studenten deuren hadden gebarricadeerd. Na middernacht brak de mobiele eenheid door de barricades en werden de studenten één voor één naar beneden gehaald. De demonstranten kregen ook zelf de mogelijkheid om weg te gaan.

Een verslaggever van dagblad De Gelderlander schreef op X dat enkele demonstranten zich had vastgeketend. Rond 00.30 uur was de ontruiming voltooid. Niemand is aangehouden.

Vandalisme

Eerder op de dag schreef de Radboud Universteit in een verklaring dat er sprake was van vandalisme door de demonstrerende studenten. Hierdoor konden "diverse onderwijsactiviteiten" niet doorgaan.

Ook een debat voor studenten met de Europese lijsttrekker van GroenLinks/PvdA en de nummer twee van die partij, Bas Eickhout en Mohammed Chahim, werd volgens Eickhout in goed overleg afgelast.

Advertentie via Ster.nl