Door de gesprongen waterleiding kwam een deel van de winkelstraat onder water te staan
In samenwerking met
RTV Drenthe
NOS Nieuws

Waterschade aan winkels na gesprongen waterleiding in Emmen

In Emmen heeft gisteravond een deel van een winkelstraat onder water gestaan door een gesprongen waterleiding.

De breuk ontstond rond 20.00 uur op het Raadhuisplein, waarna de straat blank kwam te staan. Door de breuk kwam bij een deel van de inwoners van Emmen een tijd lang geen water uit de kraan. Ook een deel van de straat is verzakt omdat de grond wegspoelde.

Bij winkels is het water naar binnen gelopen:

Waterschade in Emmen

"Als een waterleiding van 200 millimeter knapt, komt daar heel veel water uit. Dan spoelt heel veel zand mee. Dat zand is ook verplaatst naar winkels en kelders", zei een woordvoerder van de veiligheidsregio gisteravond tegen RTV Drenthe. Daardoor was er aan het begin van de avond ook sprake van instortingsgevaar, maar dat gevaar was al snel geweken.

Vanochtend rond 08.30 uur meldde waterbedrijf WMD dat de lekkage was verholpen en dat alle huishoudens weer water hadden. Waardoor de waterleiding beschadigd raakte, is niet bekend.

'Halve meter water in de kelder'

Inmiddels wordt in de straat de schade opgenomen. Volgens de veiligheidsregio hebben zeker tien winkels waterschade opgelopen. "In één winkel staat wel 10, 15 centimeter water op de vloer", zei een woordvoerder gisteravond. "Ik denk dat een aantal winkels echt wel dagen, misschien weken dicht moet om alles op te ruimen."

Een eigenaar van een van de beschadigde panden zag het water naar binnen stromen, vertelt hij aan RTV Drenthe. "Het heeft meerdere panden bereikt. Het is het verdrietigste voor de winkeliers. Die zullen aan het dweilen moeten."

In verschillende winkels is de schade groot, legt hij uit. "Ik ben net in twee winkels geweest. Daar staat echt toch wel een halve meter water in de kelder en op de begane grond een centimeter of 10." De pandeigenaar heeft de winkeliers nog niet gesproken. "We hebben wel iedereen geïnformeerd. De schrik zal wel komen als we de deur opendoen."

Advertentie via Ster.nl