Migranten gaan aan boord van een boot aan de Franse kust om de oversteek te maken naar Engeland
NOS Nieuws

Recordaantal migranten stak dit jaar al Kanaal over naar Groot-Brittannië

Al meer dan 10.000 migranten zijn dit jaar het Kanaal naar Groot-Brittannië overgestoken. Dat is een recordaantal. Afgelopen vrijdag kwamen nog 288 mensen aan in vijf boten, meldt het Britse ministerie van Binnenlandse Zaken.

Het vorige record voor de periode van 1 januari tot 31 mei was 9607 en werd gevestigd in 2022, schrijft de BBC. De laatste cijfers laten zien "waarom we de vluchten naar Rwanda zo snel mogelijk van de grond moeten krijgen", zegt een woordvoerder van het ministerie tegen de omroep.

Het Britse parlement nam vorige maand een omstreden wet aan waarmee illegale migranten per vliegtuig naar Rwanda kunnen worden uitgezet. Dit land in Midden-Afrika is bereid de migranten tegen betaling op te nemen. Maar vanwege juridische problemen kunnen er volgens de Britse premier Sunak geen vluchten vertrekken voor de parlementsverkiezingen op 4 juli.

Controle kwijt

Veel migranten die de oversteek naar Engeland wagen, komen uit Afghanistan, Iran of Turkije. Zij overleven de tocht niet altijd. Vorige maand kwamen vijf migranten om, onder wie een 7-jarig meisje. Zij probeerden het Verenigd Koninkrijk te bereiken vanuit Wimereux, een plaats aan de Franse Opaalkust. Ook in januari stierven vijf migranten voor de Franse kust.

De Britse minister van Binnenlandse Zaken Cleverly zei hierover dat "deze tragedies moeten stoppen". Oppositieleider Starmer zegt nu dat de regering de controle over de illegale immigratie volkomen kwijt is.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl