Rob Baan werd vandaag in het gelijk gesteld
In samenwerking met
Omroep West
NOS Nieuws

Geen extra belasting meer voor directeur die zijn personeel gezonde lunch geeft

Een tuinbouwer uit het Westland mag zijn werknemers een gratis groentelunch aanbieden zonder dat hij daarvoor extra wordt belast. Dat heeft de Hoge Raad bepaald.

Ondernemer Rob Baan uit Monster moest jaarlijks tienduizenden euro's extra betalen voor de gezonde lunches en daarom stapte hij in 2021 naar de rechter. "Tranen in mijn ogen", zei hij na de uitspraak tegen Omroep West.

"Jarenlang hebben we met afgrijzen de meegebrachte lunches van onze medewerkers geobserveerd, vaak bestaande uit cola en een roze koek", zo zei hij eerder over de keuze voor gezonde lunches.

De directeur huurt een chefkok in die dagelijks een groentelunch voor zijn werknemers bereidt. Een voorbeeld van zo'n maaltijd: gemarineerde asperges met peultjes, spinazie, aardbeien en een half gekookt eitje.

Verkapt loon

Omdat het personeel de lunch gratis krijgt, ziet de Belastingdienst dat als verkapt loon en moest Baan er 80 procent belasting over betalen.

Hij was het daar niet mee eens en stapte naar de rechter om de betaalde belasting terug te krijgen. "Ik wil heus wel iets betalen. 9, 12 of desnoods 19 procent. Maar 80 procent, dat begrijp ik niet. Slechte lunches zouden moeten worden belast, gezonde gestimuleerd", zei hij daarover.

De rechter stelde de Belastingdienst in het gelijk en oordeelde dat Baan per jaar 40.000 euro belasting moest betalen voor de lunches.

Gezond bedrijf

Baan ging in beroep en besloot door te gaan met de groentelunches. De Hoge Raad oordeelt nu dat het niet om verkapt loon gaat: "Algemeen bekend is dat gezond eten de kans op ziekten vermindert en dat het herstel na een ziekte daardoor kan worden bevorderd. Het verstrekken van gezonde maaltijden aan personeel kan dus deel uitmaken van het beleid van een werkgever ter voorkoming van ziekteverzuim en kan dus een onderdeel zijn van het arbobeleid van die werkgever", aldus de Hoge Raad.

Dat scheelt Baan dus tienduizenden euro's per jaar, maar daar is het hem niet om te doen, zegt hij zelf. "Gezonde medewerkers vormen de kern van een gezond bedrijf. Nu blijkt dat gezonde lunch inderdaad boven belasting gaat."

Advertentie via Ster.nl