NOS NieuwsAangepast

Obama onderschat kosten oorlogen

President Obama heeft een te lage inschatting gemaakt hoeveel geld de verschillende oorlogen Amerika kosten. De strijd die Amerika sinds 2001 voert in Afghanistan, Pakistan en Irak kost de VS minstens 3700 miljard dollar. Dat is de uitkomst van een groot onderzoek van het Watson Instituut voor Internationale Studies van de Amerikaanse Brown Universiteit dat woensdag uitkwam. Cost of War berekende dat het totaalbedrag zelfs kan oplopen tot meer dan 4.4 miljard. Dit bedrag is dus veel hoger dan de 1000 miljard dollar die president Obama had ingeschat.

De directe uitgaven zijn tot nu toe zo'n 1600 tot 1900 miljard euro. Omdat Amerika financiële verplichtingen houdt tegenover gewonde veteranen, lopen deze kosten nog verder op. Ook zijn er nog een flink aantal begrote uitgaven die gedaan zullen worden tussen 2012 en 2020 in de conflictgebieden.

Tijdens de diverse oorlogen vielen tot nu toe zo'n 224.000 tot 258.000 doden als gevolg van directe gevechten. Het aantal dodelijke slachtoffers dat indirect viel, door bijvoorbeeld ondervoeding en het gebrek aan schoon drinkwater, is hier niet bij opgeteld. Ook raakten er zo'n 365.000 mensen gewond en 7.8 miljoen mensen raakten hun huis kwijt. Door: Wendy

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl