Maximilian Krah op een bijeenkomst in Dresden
NOS NieuwsAangepast

Duitse partij AfD uit Europese fractie gezet na uitspraken lijsttrekker

De Europese fractie Identiteit en Democratie (ID) heeft besloten om de rechts-radicale Duitse partij Alternative für Deutschland (AfD) uit zijn gelederen in het Europarlement te verwijderen, na een schriftelijke stemming onder de aangesloten parlementariërs. ID is een samenwerkingsverband van verschillende Europese radicaal-rechtse partijen. Ook de PVV maakt daar deel van uit.

De aanleiding voor deze stap is een interview dat Maximilian Krah, de Europese lijsttrekker voor AfD, afgelopen week gaf aan de Italiaanse krant La Repubblica. Hij zei daarin dat "niet iedere SS'er automatisch een crimineel was" en dat er "ook veel boeren onder de SS'ers waren".

Zijn opvattingen worden gezien als bagatelliseren van het naziregime. De SS (Schutzstaffel) was een paramilitaire organisatie binnen de nazipartij van Adolf Hitler, die onder meer verantwoordelijk was voor de concentratie- en vernietigingskampen.

Gisteren werd al duidelijk dat Krah van zijn eigen partij geen campagne meer mag voeren voor de Europese verkiezingen, die over twee weken gehouden zullen worden. Eerder vandaag meldden Duitse media dat andere AfD-Europarlementariërs wilden dat Krah uit de fractie zou worden verwijderd, maar nu is dus hun hele partij uit de fractie gezet.

Over de rol van de AfD was al langer onvrede binnen ID. In Frankrijk heeft Marine Le Pen al laten weten dat haar partij na de verkiezingen niet meer in dezelfde fractie kan zitten als de AfD. Ze noemt de Duitse partij te radicaal.

Ook de Deense Volkspartij, eveneens lid van de Europese radicaal-rechtse fractie, vond de uitspraken van Krah te ver gaan.

Krah heeft nog niet gereageerd op de verwijdering van zijn partij door de Europese fractie.

Verbanningen komen vaker voor, in allerlei Europese fracties

Het is niet de eerste keer dat een politieke partij uit een Europese fractie wordt gezet. In 2023 werden de Slowaakse partijen SMER en Hlas door de sociaaldemocratische S&D geschorst, nadat ze in Slowakije een regeringscoalitie vormden met de rechts-nationalistische Nationala Partij.

Een paar jaar daarvoor stapte Fidesz, de partij van de Hongaarse premier Orbán, uit de EVP, de grootste Europese fractie van de christendemocraten, maar niet uit vrije wil. De EVP had even daarvoor besloten om een stemming te houden over het lidmaatschap van Fidesz, omdat de koers van de Hongaren te extreem was geworden voor de Europese christendemocraten. Orbán besloot die stemming niet af te wachten en vertrok.

Ook bij de liberale fractie Renew is het hommeles. Renew ligt al jaren overhoop met ANO 2011, de partij van de Tsjechische oud-premier Andrej Babis. Maar ook de Zweedse Liberalen zitten op de schopstoel in die fractie, omdat ze in eigen land een regering vormen met radicaal-rechts.

En daar komt nu de VVD bij. De samenwerking in Nederland met de radicaal-rechtse PVV gaat een deel van de Europese liberalen een stap te ver.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl