Smartengeld voor familie Schumacher na AI-interview in Duits weekblad
De familie Schumacher krijgt 200.000 euro smartengeld voor een nep-interview met de Duitse oud-Formule 1-coureur. Weekblad Die Aktuelle kondigde vorig jaar een exclusief interview aan met Schumacher, maar dat bleek verzonnen met de hulp van kunstmatige intelligentie.
Schumacher raakte eind 2013 zwaargewond bij een ernstig ski-ongeluk, waarna hij maandenlang in coma werd gehouden. Zijn familie heeft sindsdien nauwelijks details over zijn toestand naar buiten gebracht. Ingewijden lieten alleen doorschermen dat hij niet kan lopen en moeilijk communiceert.
Vanwege die geslotenheid was de internationale aandacht groot toen Die Aktuelle kopte het eerste interview met Schumacher te hebben sinds zijn ongeluk. "Een wereldsensatie" noemde het tijdschrift het gesprek waarin 'Schumacher' uitlegde hoe zijn leven was veranderd.
Alleen was het artikel volledig opgesteld met hulp van een AI-chat-programma, kwamen lezers binnenin te weten. "Hij klinkt bedrieglijk echt", schreef het blad, "maar is het wel Schumi die spreekt?"
Ontslag teruggedraaid
Hoofdredacteur Anne Hoffmann van Die Aktuelle werd op staande voet ontslagen en uitgeversconcern Funke bood excuses aan. "Dit smakeloze en misleidende artikel had nooit mogen verschijnen", schreef het bedrijf. "Het voldoet op geen enkele manier aan de journalistieke standaarden die onze lezers van ons verwachten."
Overigens draait de rechter in München dat ontslag nu terug: Hoffmann was weliswaar verantwoordelijk voor publicatie van het artikel, maar Funke had ook andere oplossingen moeten overwegen dan alleen onmiddellijk ontslag na een dienstverband van 14 jaar.
Bovendien was er vanuit het bedrijf onduidelijk gecommuniceerd over hoe ver de tabloid mocht gaan in berichtgeving over Schumacher. Het roddelblad kwam in 2014 ook al eens onder vuur te liggen door een misleidende voorpagina: door de kop "Hij zit in de zon!" leek het te gaan om nieuwe beelden, maar het was een oude foto.
Eerdere boete
De ophef volgde op eerdere mediaperikelen rond Schumacher. Zo werd een half jaar na zijn ongeluk zijn gestolen medisch dossier te koop aangeboden op internet en bood een anonieme fotograaf in 2016 voor 1 miljoen euro afbeeldingen aan van de coureur thuis in Genève.
Pijnlijk allemaal, vindt de familie, omdat Schumacher altijd gesteld was op privacy. "Privé is privé, zei hij altijd", legde zijn vrouw Corinna in 2021 uit in een documentaire. "Het is heel belangrijk voor me dat hij zijn leven in zo veel mogelijk privacy kan voortzetten. Michael beschermde ons altijd, en nu beschermen wij Michael."
In 2017 moest tabloid Bunte al eens een boete van 50.000 euro betalen toen het had geschreven over een "kerstwonder" dat Schumacher weer kon lopen. De familie bestreed dat en kreeg ook toen van de rechter gelijk.
AI onder vuur
De 55-jarige Schumacher is een van de succesvolste Formule 1-rijders aller tijden. Hij werd zeven keer wereldkampioen: vijf keer met Ferrari (2000 tot en met 2004) en twee keer met Benetton (1994 en 1995). Hij stopte in 2012 met racen.
De bekendmaking dat de Duitse rechter smartengeld heeft toegekend voor het AI-interview komt op een moment dat kunstmatige intelligentie toch al onder een vergrootglas ligt. Zo trok ChatGPT een stem terug die veel leek op die van Scarlett Johansson; de actrice had daarvoor samenwerking met het bedrijf juist afgewezen.
Ook legde Google afbeeldingengenerator Gemini stil omdat die diversiteit overcompenseerde met vrouwelijke pausen en zwarte Vikings en nazi-soldaten. Wetenschappers waarschuwden daarnaast dat AI soms misleidt of manipuleert om een opdracht uit te voeren.
Verschillende techbedrijven presenteerden de afgelopen tijd nieuwe toepassingen van AI. Zo was er naast de meer menselijke versie van ChatGPT ook de belofte van Google om complexe zoekvragen eenvoudig samen te vatten.