Bewoners ruimen de schade op na een tornado in Iowa
NOS Nieuws

Meerdere doden en spoor van vernieling door tornado in Iowa

In de Amerikaanse staat Iowa zijn meerdere mensen omgekomen door een zware tornado. Ook zijn zeker twaalf personen gewond geraakt.

Vooral het kleine plaatsje Greenfield is hard getroffen. Het stadje met zo'n 2000 inwoners kreeg te maken met meerdere tornado's en een groot deel van de plaats werd verwoest. Volgens de lokale politie zijn de hulpdiensten nog steeds bezig met het zoeken naar slachtoffers, waardoor een exact dodental nog niet genoemd kan worden.

Een drone laat de enorme schade in het Greenfield zien. Veel huizen zijn compleet verwoest, bomen zijn omgewaaid en windmolens zijn vernield:

Tornado in Iowa legt dorpen in puin

Ook in andere delen van de staat is schade gemeld door tornado's. In hoofdstad Des Moines braken windmolens doormidden en ze vlogen in brand. In meerdere steden waaide er puin door de straten.

De autoriteiten hadden vooraf al gewaarschuwd voor de kans op tornado's en zware stormen. Daarom sloten scholen al uit voorzorg eerder hun deuren en lag het openbare leven uren voor de tornado's al plat.

Het midwesten van de Verenigde Staten kampt al dagen met extreem weer. Onder meer in Kansas, Missouri en Oklahoma raakten mensen gewond door harde wind, tornado's en hagelstenen zo groot als honkballen.

Tornado Alley

Iowa maakt deel uit van de zogenoemde Tornado Alley: een gebied van zo'n acht staten in de VS waar regelmatig tornado's voorkomen. De meeste van deze tornado's zijn niet sterk.

Jaarlijks komen er in de VS gemiddeld zo'n duizend tornado's per jaar voor, vooral in april, mei en juni.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl