Premier Polen Donald Tusk
NOS NieuwsAangepast

Poolse premier Tusk: Russen mogelijk achter brand in enorm winkelcentrum

Russische geheime diensten zitten mogelijk achter de brand die eerder deze maand het grootste winkelcentrum van Warschau in de as legde. Dat stelt de Poolse premier Tusk op een persconferentie.

"We kunnen ervan uitgaan...." zei hij eerst, voordat hij zich verbeterde en zei "ervan uitgaan is misschien het verkeerde woord, maar we volgen de aanwijzingen dat de Russische geheime diensten achter de brand op het winkelcentrum zitten en dat onderzoek is nog bezig".

Bij de brand werden inwoners opgeroepen om binnen te blijven en de ramen dicht te houden, omdat de lucht zo vervuild werd door de rook. Van het winkelcentrum is vrijwel niets meer over.

Op dezelfde persconferentie vertelde Tusk dat er opnieuw mensen zijn opgepakt op verdenking van sabotage voor Rusland. In totaal zijn er daarmee de afgelopen dagen twaalf mensen opgepakt.

Polen speelt een belangrijke rol in de bevoorrading van Oekraïne. Volgens Tusk is het land daarom een belangrijk doelwit van de Russische geheime diensten, en zijn ook Litouwen en Letland doelwit geweest van sabotage. De Poolse premier zegt met omliggende landen samen te werken om de sabotage aan te pakken.

Om de dreiging tegen te gaan investeert de Poolse regering extra in de inlichtingsdiensten. Ook heeft Tusk een commissie opgetuigd die onderzoek moet doen naar de activiteiten van Russische en Belarussische geheime diensten in Polen de afgelopen twintig jaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl