Nassef Sawiris
NOS Nieuws

Egyptische miljardair kiest niet voor omstreden belastingconstructie

  • Gidi Pols

    redacteur Economie

  • Gidi Pols

    redacteur Economie

De Egyptische miljardair Nassef Sawiris kiest niet voor een veelbesproken belastingconstructie in Nederland. Hij is de grootste aandeelhouder van de Nederlandse kunstmestfabrikant OCI.

OCI verkocht in december een groot belang in branchegenoot Fertiglobe. Dat leverde ruim 3 miljard euro op. Daardoor zat er veel geld in de reserves van het bedrijf. 2,7 miljard daarvan wilde het bedrijf uitkeren aan de aandeelhouders.

NRC meldde vorige maand dat OCI een truc had bedacht om dat bedrag belastingvrij aan de aandeelhouders te geven. Nederland zou daardoor honderden miljoenen aan dividendbelasting mislopen. Donderdag werd de Tweede Kamer bijgepraat over de constructie en de wenselijkheid daarvan.

Sawiris is de belangrijkste aandeelhouder. Als zoon van de oprichter en topman van het bedrijf heeft hij ongeveer 39 procent van het bedrijf in handen. Dat geeft hem recht op ruim 1 miljard euro van de uitkering.

Als hij dat als kapitaal zou laten uitkeren, kan hij dat geld belastingvrij incasseren. De Belastingdienst loopt dan 150 miljoen euro aan dividendbelasting mis.

Opvallend genoeg kiest Sawiris daar niet voor. Hij heeft aangegeven liever normaal dividend te ontvangen, laat een woordvoerder van het bedrijf weten. Of hij een andere manier heeft om de dividendbelasting te omzeilen of daadwerkelijk vrijwillig ervoor kiest om 150 miljoen euro aan de schatkist af te dragen, is niet duidelijk.

Hij heeft de keuze overigens nog niet formeel gemaakt. Aandeelhouders kunnen pas zestig dagen na de dubbele statutenwijziging van vorig maand doorgeven of ze het geld als kapitaaluitkering willen krijgen of als dividend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl