NOS NieuwsAangepast

'Settop-boxen zijn energieverspillers'

Heb je net al je gloeilampen in huis vervangen door spaarlampen, blijk je ergens anders in huis flink wat energie te verspillen. De apparaten die bij je tv staan, zoals settop-boxen (ontvangers) en digitale videorecorders, zijn namelijk niet echt zuinig. Gemiddeld is het daadwerkelijke verbruik van het apparaat slechts eenderde van het totale energieverbruik. Tweederde wordt dus verspild.

Dat zegt tenminste de Amerikaanse mileuorganisatie Natural Resources Defense Council, die onderzoek deed naar de kastjes bij de tv. Zij stellen dat het energieverbruik van alle settop-boxen in heel de VS samen drie miljard dollar kost. De Amerikanen gooien dus gezamelijk twee miljard per jaar over de balk.

Je hoeft je overigens niet direct zorgen te maken. Er zijn steeds meer apparaten die energiezuiniger zijn, vooral op de Europese markt. En als je echt zuinig wilt zijn, kun je nog altijd een stopcontact met een schakelaar gebruiken. Hiermee weet je zeker dat je settop-box helemaal geen energie gebruikt als je hem uitzet.

Door: Elger

    Deel artikel:

    Advertentie via Ster.nl