Straten in Buitenpost zijn ondergelopen en zien wit van de hevige hagelbuien
NOS NieuwsAangepast

Wateroverlast in delen Friesland en Groningen door wolkbreuk

In en rond het Friese dorp Buitenpost is aan het einde van gisterenmiddag in korte tijd zeer veel regen gevallen. Door een wolkbreuk liepen straten onder. Op het hoogtepunt stond er op sommige plekken 25 tot 30 centimeter water. Inmiddels loopt het water weg, laat de Veiligheidsregio Fryslân weten.

De begane grond van een woonzorgcentrum in het dorp werd ontruimd. Ruim twintig bewoners werden naar een andere plek in het gebouw gebracht. Zij kunnen vanavond weer in hun eigen bed slapen, meldt Omrop Fryslân.

In hetzelfde woonzorgcentrum hadden de hulpdiensten een crisiscentrum ingericht om de hulp aan de omgeving te coördineren.

Ook de Fonteinkerk in het dorp werd ontruimd, waar een aantal Oekraïense vluchtelingen waren opgevangen. Zij zijn met een bus naar een opvangplek in Burgum gebracht.

In Buitenpost zijn mensen verbijsterd door de hoeveelheid regen en hagel:

Wateroverlast in delen Friesland en Groningen: 'achterhuis staat helemaal blank'

Naast wateroverlast was er sprake van gladheid door flinke hagelbuien. De veiligheidsregio waarschuwde inwoners goed op te letten bij het over straat gaan, ook omdat putdeksels mogelijk waren losgeraakt door het vele regenwater.

In sommige woningen kwamen grote hoeveelheden hagel via de toiletpot naar boven. Dat gebeurde ook in het deels ontruimde woonzorgcentrum. Vrijwilligers, onder wie de burgemeesters van Achtkarspelen en De Fryske Marren, zijn de hele avond bezig geweest om het tehuis schoon te maken.

Een badkamer vol hagel in het woonzorgcentrum in Buitenpost

Eerder op de dag trokken al zware buien over het parcours van de Fietselfstedentocht, waarvoor 13.740 mensen aan de start verschenen. Op twee plekken werd de fietstocht even stilgelegd omdat het hevig begon te onweren.

De organisatie riep Friezen op om deelnemers te laten schuilen in woningen, schuren of bedrijven. De meeste deelnemers zijn daarna weer op de fiets gestapt.

In het Groningse Lauwersoog, zo'n 30 kilometer ten noorden van Buitenpost, zaten sommige bezoekers van het Noordelijk Pinksterkamp vast op het terrein waar het kamp wordt gehouden. De organisatie van het grootste scoutingkamp van Europa, waar jaarlijks een paar duizend mensen op afkomen, liet op Facebook weten dat er rijplaten zijn neergelegd en bezoekers het terrein weer konden verlaten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl