NOS Sport

Para-atlete Jong prolongeert wereldtitel verspringen, Van Gansewinkel tweede

Jong prolongeert wereldtitel verspringen op WK para-atletiek

Fleur Jong heeft haar wereldtitel verspringen geprolongeerd op de WK para-atletiek. In het Japanse Kobe was Jong al bij haar eerste poging buitengewoon goed. Met 6,40 meter gaf ze de concurrentie een, naar later bleek, voor hen onhaalbaar mikpunt.

De regerend paralympisch kampioen bij het verspringen onderstreepte haar suprematie door bij de tweede poging nog verder te springen. Met 6,53 meter noteerde Jong de beste sprong ooit op een wereldkampioenschap.

Achter de Purmerendse sprong Marlène van Gansewinkel naar het zilver. Van Gansewinkel kwam niet goed uit bij de aanloop voor haar eerste sprong, maar zette dat bij de tweede poging recht. Haar 5,45 meter, die ze bij een latere poging tot op de centimeter evenaarde, was ruim genoeg voor de tweede plaats.

Fleur Jong op het WK in Kobe (Japan)

Net als op de WK van vorig jaar in Parijs eindigde Maya Nakanishi achter het Nederlandse duo op de derde plaats, de Japanse kwam tot 5,25 meter.

Wereldrecordpoging

In het slot van de finale deed Jong nog een aanval op haar eigen wereldrecord (6,74), maar zette bij die ultieme poging af voorbij de balk. Haar tweede wereldtitel bij het verspringen is een goed signaal richting de Paralympische Spelen in Parijs, die over exact honderd dagen beginnen.

Bekijk hieronder een reportage over de voorbereidingen van de para-atleten. Fleur Jong verdedigt bij in Japan twee wereldtitels. De atlete experimenteerde afgelopen winter met nieuwe blades, maar gebruikt nu toch weer haar oude materiaal:

Para-atleten na 'corona-Spelen' terug in Japan: 'Voelt vertrouwd, fijn en warm'

Dinsdag komen Jong en Van Gansewinkel nog in actie op de 100 meter sprint. Van Gansewinkel loopt in Kobe ook nog de 200 meter.

De Jong en Mbuyamba op podium

Joël de Jong moest zondag ondanks een persoonlijk record genoegen nemen met zilver in het Universiade Memorial stadion in Kobe. De Nederlander leek op weg naar een stunt door bij zijn laatste poging 7,04 meter te noteren, de beste afstand tot dat moment.

Uiteindelijk werd De Jong tweede achter de Duitser Léon Schäfer, die met een sprong van 7,22 voor de derde keer wereldkampioen werd.

Noah Mbuyamba sprong in het spoor van ploeggenoot De Jong naar het brons. Bij zijn beste poging kwam Mbuyamba, broer van FC Volendam-voetballer Xavier, tot 6,65 meter. Net als Parasportman van het Jaar De Jong verbeterde Mbuyamba zijn persoonlijk record.

De Jong verdedigt zaterdag in Kobe zijn wereldtitel op de 100 meter.

De Jong springt naar zilver bij WK para-atletiek

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl