Dylan Groenewegen (archieffoto)
NOS Wielrennenโ€ข

Geen zesde zege voor favoriet Groenewegen in Veenendaal-Veenendaal, Gudmestad verrast

Dylan Groenewegen is er niet in geslaagd om voor de zesde keer in zijn loopbaan de eendagskoers Veenendaal-Veenendaal te winnen. Groenewegen werd in de massasprint verrassend geklopt door de Noor Tord Gudmestad, die de zege pakte.

Groenewegen eindigde als derde, want ook de Belg Simon Dehairs uit de opleidingsploeg van Alpecin-Deceuninck bleef hem voor.

Recordwinnaar

Groenewegen schreef de voorbije twee edities op zijn naam en gold ook dit jaar als favoriet voor de zege. Met vijf overwinningen in totaal is de 30-jarige kopman van Team Jayco AlUla bovendien recordwinnaar in Veenendaal.

De voor hem zo vertrouwde wedstrijd rond Veenendaal, waar verder geen topsprinters aan de start stonden, was voor Groenewegen een mooie kans om wat vertrouwen te tanken. Want het seizoen van de Amsterdammer verloopt nog niet zo succesvol.

Hij begon het jaar weliswaar met een zege in de eendagskoers Classica Comunitat Valenciana, maar in de grotere wedstrijden wist hij andere sprinttoppers nog niet te kloppen.

Bekijk hier de samenvatting:

Favoriet Groenewegen moet zege Veenendaal-Veenendaal aan Gudmestad laten

De 37ste editie van de sprintkoers verschilde weinig van die van vorig jaar en bracht de renners vijfmaal langs de Grebbeberg en het Paardenveld, twee korte hellingen van enkele honderden meters.

Vier Nederlanders in kopgroep

De eerste vluchtpoging viel na een half uur te noteren. Het was de Zwitserse Simon Pellaud die de eerste aanval van de dag plaatste. De renner van Tudor Pro Cycling werd al gauw bijgehaald door vijf andere renners, onder wie vier Nederlanders.

Bart Lemmen, Axel van der Tuuk, Jan Willem van Schip en Max Kroonen voegden zich bij Pellaud, naast de Deense Niklas Larsen. Lang was de voorsprong van deze kopgroep zo'n anderhalve minuut.

Net als tijdens de vrouwenkoers van vrijdag kregen de renners te maken met flinke regenbuien. Maar waar Riejanne Markus daar vrijdag handig gebruik van kon maken door weg te rijden en naar de zege te soleren, had de kopgroep het in de slotfase zwaar.

Met de laatste helling achter de rug was de voorsprong op het peloton geslonken tot minder dan tien seconden. Lemmen, Van der Tuuk, Van Schip en Kroonen behoorden nog altijd tot de kopgroep, maar het Nederlandse viertal moest toezien hoe de Zwitserse Pellaud het initiatief probeerde te nemen.

Maar Pellaud kon een massasprint niet voorkomen. Op anderhalve kilometer van de eindstreep had het peloton de achterstand goedgemaakt. In de sprint werd Groenewegen geklopt door Gudmestad uit Noorwegen en de Belgische Dehairs.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl