Intern ontheemde Sudanezen verbreken het vasten tijdens de maand Ramadan (archieffoto)
NOS Nieuws

Conflicten dwingen recordaantal mensen te vluchten in eigen land

De conflicten in Sudan, Gaza en de Democratische Republiek Congo hebben het aantal mensen dat in eigen land op de vlucht is naar recordhoogte doen stijgen. Eind 2023 waren 75,9 miljoen mensen 'intern ontheemd', blijkt uit cijfers van het Internal Displacement Monitoring Centre (IDMC), een Noorse ngo. Dat zijn 4,8 miljoen mensen meer dan een jaar eerder.

68 miljoen van de intern ontheemden zijn op de vlucht wegens conflict en geweld. Natuurrampen dwongen 7,7 miljoen anderen tot verplaatsing binnen de eigen landsgrenzen.

In vijf jaar tijd is het aantal intern ontheemden dat vluchtte voor geweld met 22,6 miljoen toegenomen: een stijging van 49 procent. Volgens het rapport komt dit met name door de Russische inval in Oekraïne en door conflicten in Ethiopië, Congo en Sudan. In dat laatstgenoemde land telde het IDMC eind 2023 9,1 miljoen intern ontheemden; het hoogste aantal dat in een land werd vastgesteld sinds de organisatie in 2008 begon met tellen.

Behalve het aantal intern ontheemden telt het IDMC ook het aantal vluchtbewegingen dat mensen maken binnen hun landsgrenzen. Vorig jaar waren dat er 46,9 miljoen: 20,5 miljoen wegens geweld, 26,4 miljoen als gevolg van natuurrampen. Mensen die moeten vluchten wegens natuurrampen kunnen vaak sneller terugkeren naar huis. Daardoor vormt deze groep een relatief klein deel van het totaal aantal intern ontheemden.

Het aantal vluchtbewegingen is hoog omdat mensen zich vaak meerdere keren moesten verplaatsen. Bijna twee derde van de vluchtbewegingen met geweld als aanleiding vond plaats in Sudan, de Democratische Republiek Congo en Gaza.

'Extra kwetsbaar'

De overgrote meerderheid van alle mensen die wereldwijd op de vlucht zijn, is intern ontheemd. Volgens het internationaal recht moeten zij door hun eigen overheid beschermd worden, maar volgens VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR gaat dat in de praktijk vaak anders. Dat maakt deze groep extra kwetsbaar, waarschuwt de organisatie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl