Winnaars van Gouden Kalveren bij de laatste editie van het gala, in september vorig jaar
NOS NieuwsAangepast

Meer aandacht voor series bij Gouden Kalveren: twee nieuwe prijzen

Bij de uitreiking van de Gouden Kalveren komt er meer aandacht voor series. De organisatie van de belangrijkste film- en serieprijzen van Nederland introduceert vanaf de komende editie in september twee nieuwe Gouden Kalveren, speciaal voor seriemakers: beste regisseur en beste scenario. Verder wordt het al bestaande Gouden Kalf voor beste dramaserie voortaan uitgereikt aan de hoofdproducent en creative producer, en niet meer aan het team.

Tijdens het Nederlands Film Festival (NFF), waaraan de Gouden Kalveren-uitreiking gekoppeld is, komt er daarnaast meer ruimte voor premières van series en fandagen met bijvoorbeeld de cast van een serie. Om dat mogelijk te maken, heeft het festival streamingdiensten Netflix, Prime Video en Videoland gestrikt als nieuwe sponsoren.

Series 'enorm populair'

NFF-directeur Silvia van der Heiden onderstreept dat Nederlandse series "enorm populair" zijn bij het publiek. "En dat willen we graag op het festival laten zien", zegt ze over het besluit om series een prominentere plek te geven.

De NFF onderzoekt of het aantal Gouden Kalveren voor series de komende jaren verder uitgebreid kan worden met bijvoorbeeld de categorieën camera en montage. Ook wordt er gekeken of er vanaf 2025 een Gouden Kalf voor beste documentaireserie aan het festival toegevoegd kan worden.

In totaal zullen er dit jaar 23 Gouden Kalveren worden uitgereikt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl