NOS NieuwsAangepast

Zeker twee cipiers gedood bij ontsnapping Franse gevangene op snelweg

In Frankrijk zijn zeker twee gevangenismedewerkers gedood bij een ontsnapping van een gevangene. Drie anderen raakten gewond. Volgens de autoriteiten werd een busje aangevallen waarin de gevangene werd vervoerd. Die gevangene is nog op de vlucht.

De gedetineerde was onderweg van Rouen naar Evreux, in het noorden van Frankrijk. Inmiddels zoekt een elite-eenheid van de gendarmerie naar de voortvluchtige crimineel en de aanvallers. Volgens minister van Binnenlandse Zaken Darmanin worden zo'n tweehonderd agenten ingezet bij de opsporing.

Op sociale media spreekt minister van Justitie Dupond-Moretti van twee doden en drie zwaargewonden. Hij voert crisisoverleg op zijn departement.

Wegversperringen en patrouilles

Volgens het Franse persbureau AFP werd de aanval uitgevoerd door een groep criminelen die gebruik maakten van twee voertuigen. Ze ramden het konvooi en openden het vuur. Een van de aanvallers zou gewond geraakt zijn.

Om de voortvluchtigen te vinden is het zogenoemde 'Épervier-plan' in werking gesteld. Dat houdt in dat de gendarmerie wegversperringen en patrouilles opzet om de voortvluchtigen te lokaliseren. Franse media schrijven dat de de politie kort na de aanval een uitgebrand voertuig heeft aangetroffen. Dat zouden de daders hebben achtergelaten.

'De vlieg'

De krant Le Parisien meldt dat de gevluchte gevangene Mohamed A. is, bijgenaamd 'de vlieg'. Hij zou zijn veroordeeld voor een inbraak en niet als vluchtgevaarlijk gelden. Ook ligt er nog een aanklacht tegen hem voor poging tot doodslag en zou hij het hoofd zijn van een drugsbende.

Vanuit een langsrijdende bus was de aanval te zien:

Zeker twee cipiers gedood bij ontsnapping gevangene in Frankrijk

De Franse president Macron schrijft op X dat de aanval "een schok was voor ons allemaal". "Alles wordt in het werk gesteld om de daders van deze misdaad op te sporen, zodat gerechtigheid kan plaatsvinden in naam van het Franse volk." In de Assemblée Nationale, de Franse Tweede Kamer, werd een minuut stilte gehouden voor de cipiers die bij de aanval zijn gedood.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl