Tieners op de laptop
NOS Nieuws

10- tot 14-jarigen beginnen vaker eigen bedrijf

Steeds meer kinderen tussen de 10 en 14 jaar oud beginnen een eigen bedrijf, blijkt uit cijfers die het NOS Jeugdjournaal heeft opgevraagd bij de Kamer van Koophandel (KvK). Daar staan meer dan drie keer zo veel tieners ingeschreven als vijf jaar geleden.

In 2019 waren het 112 jonge ondernemers. Op dit moment staan er 355 kinderen tussen de 10 tot 14 jaar ingeschreven in het handelsregister. De meesten zijn 14 jaar. Er zijn ook twaalf kinderen bij van 10.

Veruit de meeste tieners in die leeftijdscategorie verkopen online. Meestal gaat het om kleding of andere mode-artikelen, zoals sieraden of make-up. Ook het verkopen van snoep en andere etenswaren op markten is populair onder kinderen.

Volgens de Kamer van Koophandel is de toename waarschijnlijk te danken aan de vele aandacht aan zelfstandig ondernemerschap binnen het onderwijs. Maar ook de digitale vaardigheid van deze generatie, lage drempels bij digitale activiteiten zoals vloggen en bloggen en rolmodellen op sociale media spelen een belangrijke rol, denkt de KvK.

De KvK becijferde eerder dit jaar het totale aantal zzp'ers in Nederland. Het aantal zelfstandigen zonder personeel is tussen 2014 en 2024 met 85 procent gestegen. In 2014 telde Nederland zo'n 875.000 zzp'ers. Nu, 10 jaar later, zijn dit er iets meer dan 1,6 miljoen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl