NOS NieuwsAangepast

Beste uit het Oog: Regeerakkoord, Plasterk en orka-aanvallen

PVV-leider Geert Wilders sprak noemde het voorlopige regeerakkoord een historische moment. De PVV zit als grootste partij voor het eerst in de regering. Lucella Carasso sprak met Hans Spekman, oud-partijvoorzitter van de PvdA, en met Telegraaf-verslaggever Wierd Duk over of de PVV-achterban zich wel gehoord voelt door het regeerakkoord.

Verrassend is het niet meer dat de naam van Ronald Plasterk wordt genoemd als nieuwe premier. Een aantal jaren geleden lag dat niet in de lijn der verwachting. In 2017 verliet Plasterk de Haagse politiek. Op 1 juli van dat jaar keek hij met politiek redacteur Wilma Borgman en presentator Max van Weezel terug op zijn twee ministerschappen, dat van Onderwijs in Balkenende 4 en dat van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties in Rutte 2. In het gesprek kwam onder meer aan de orde of Plasterk ooit nog zou terugkeren in de Haagse politiek.

In de Straat van Gibraltar heeft een groep orka's wederom een zeilboot tot zinken gebracht. Voor de kust van Marokko hebben de dieren de twee mensen die aan boord waren van de zeiljacht flink laten schrikken. De passagiers zijn in veiligheid gebracht door een olietanker in de buurt. Zulke aanvallen zijn niet ongewoon, zegt orka-deskundige Astrid van Ginneken tegen Marcia Luyten. In de afgelopen vier jaar zijn er ongeveer 700 aanvallen geweest bij Gibraltar.

Deze aflevering van Het Beste uit het Oog kun je hier beluisteren. Bevalt het? Vergeet je dan niet te abonneren.

Onze podcasts:

De Dag: elke werkdag twintig minuten verdieping bij één onderwerp uit het nieuws.

Lang verhaal kort: elke werkdag rond vijven één onderwerp, in 5 minuten. NOS op 3 vertelt je wat je moet weten over een actueel onderwerp om het nieuws erover beter te kunnen volgen.

Met het Oog op Morgen: elke dag een overzicht van het nieuws, een blik in de ochtendkranten en het betere journalistieke interview.

Het Beste uit het Oog: iedere zaterdag selecteert de redactie van Met het Oog op Morgen de mooiste gesprekken van de afgelopen week.

De Stemming van Vullings en Van der Wulp: elke vrijdag een nieuwe aflevering waarin de politieke week wordt doorgenomen. Gemaakt door NOS en EenVandaag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl